Omiljeno srpsko jelo je dobro samo ako se priprema u većoj količini, ali to nije problem jer je ukus sarme još bolji što se više podgreva. Iskusne domaćice tvrde da je od presudnog značaja kakav kupus ćemo odbarati - listovi treba da budu meki bez velikih tvrdih žila.

Sastojci

2 glavice kiselog kupusa

800 grama mlevenog mesa

1 kg suvog mesa po izboru 250 gr mesnate slanine

1/2 šolje pirinca

2 glavice luka

2 čena belog luka

aleva paprika, par suvih paprika so i biber

Izdvojte listove kupusa koji su dovoljno veliki da se u njih može smotati sarma. Iseckajte koren na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.Iseckajte nekoliko listova i stavite na dno šerpe u kojoj će se kuvati sarma.

Iseckajte crni i beli luk pa ga prodinstajnte na malo ulja. Kada luk porumeni dodajte mleveno meso. Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Onda se u izdinstano meso ubaci opran i očišćen pirinač i nadev za sarme je gotov. U listove kupusa zamotajte fil i zamotajte. Sarme ređajte u duboku posudu,a Između sarmi ređajte slaninu sečenu na režnjeve (ostavite kožuru na njima). Kada poređajte prvi red sarmi poslažite suvo meso.

 Stavite na jaku vatru da proključa. Kada proključa smanjite vatru na jednu trećinu, poklopite lonac ili šerpu i krčkajte sarmu najmanje tri sata. Važno je da ne dodajte vodu tokom kuvanja.  

  Izvor: Lepa&Srećna