Ruski travari i nutricionisti poštuju staru izreku da hrana može biti najmoćniji lek, a za blagotvorna svojstva heljde znali su mnogo pre nego što je postala svetski trend.

Ovo sitno seme se preporučuje svima koji izbacuju gluten iz ishrane. Posebno je značajno što ima visok procenat otpornog skroba što znači da stiže sve do debelog creva. Tako snabdeva najvažnije, dragocene bakterije, a dobro deluje na ukupan metabolizam šećera u organizmu.

U heljdi ima vitamina iz grupe B, kao i magnezijuma, kalcijuma i fosfora, a njeni sastojci blagotvorno deluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu da se uspostavi normalan ritam.

Zbog pozitivnog dejstva heljde, u Rusiji je koriste na različite načine. Najbolje bi bilo da uzmete zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i da je sameljete.

zelena heljda.jpg
Shutterstock  

Dve kašike mlevene heljde (oko 20 gr) prelijte šoljom vrele vode i dobro promešajte. Podelite ovu količinu u dve doze. Jednu uzmite ujutru, drugu uveče, a ovo primenjujte svakog dana dva meseca.

Od zelene heljde možete kuvati i čaj, tako što se 20 gr prelije s pola litra vrele vode i kuva na tihoj vatri oko pola sata. Procedite i popijte podeljeno u dve-tri doze.

Zelenu heljdu ne morate da kuvate. Možete je, sveže samlevenu, pomešati sa jednom šoljom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutru promešajte i pojedite na prazan stomak. Ovu mešavinu smatraju najmoćnijom, jer je fermentacija čini svarljivijom, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.

Tekst: Lepa&Srećna