Da nije uvek lako uvesti deci povrće u redovan meni, jako dobro zna i Ljubinka Jovičić, penzionisani fizioterapeut, koja ima četvoro unučadi. Ona i njena snajka Marija veštine u kuhinji pokazale su najpoznatijem kulinarskom takmičenju "Majke i snajke".

Osvojile su ukupno 22 poena, što je najveći rezultat, a Ljubinka koja je bila inicijator da se prijave za takimičenje, otkrila nam je kako uspeva da privoli unuke da jedu povrće- napravi im sarmu od kelja. Sa nama je podelila recept za ovo slasno jelo.

"Kad kupujem kelj gledam da ima što više zelenih listova i da glavica ne bude velika. Skinem rebro, odvojim listove, pa ih dobro operem. Listove potom poparim vrućom vodom, a onda napravim fil kao za svaku drugu sarmu. Na glavicu kelja srednje veličine, stavim pola kliograma mesa,  iseckam luk i  narendam šargarepu kako bi sve bilo šareno. Stavim začine i obavezno šaku pirinča, deca ne jedu hleb pa ih tako prevarim", kaže nam Ljubica koja sarmu kuva tek pola sata.

"Na dno šerpe stavim malo ulja, dva čena belog luka, listove kelja koje nisam upotrebila i nalijem vodu. Onda napravim tanku zapršku (pola kašike brašna, malo aleve paprike, malo ulja) kada se zagreje pospem po sarmi, poklopim i kuvam pola sata. Kada sam raspoložena stavim u rernu da se zapeče" , rekla je Ljubica.

Izvor: Lepa&Srećna