Kejt Midlton održava izuzetno vitku liniju, ali nekadašnji kuvar iz kraljevske palate, Daren Mekgrejdi otkriva da ipak voli slatkiše. Mekgrejdi je svojevremeno kuvao i za Lejdi Di, a zatim pripremao i jela za princa Vilijama i njegovu suprugu.

Sada je otkrio recept za čokoladni kolač sa karamel prelivom za koji verujemo da ćete rado probati! Kejt Midlton uživa u njemu, tvrdi ovaj kulinarski šef. Evo šta vam je potrebno od sastojaka:

Za kolač:

150 gr svežih urmi (merite bez koštice)
1 kašičica sode bikarbone
60 gr putera
100 gr crne čokolade (u sitnim komadićima)
300 ml vode
1 jaje
220 gr brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Za krem

300 gr žutog šećera
180 gr putera
100 gr crne čokolade
šlag po želji

Priprema:

Prvo pomešajte sve sastojke za preliv i otopite ih na vrućoj ringli, mešajući neprekidno. Neka ključa na tihoj vatri pet minuta a onda odlijte oko šolju i po. Ostatak sačuvajte.

U drugoj činiji izmešajte iseckane urme, sodu bikarbonu i vodu koju ste ugrejali do ključanja. Promešajte i ostavite da se ohladi. Oba ova koraka možete uraditi i dan ranije.

Sada umutite puter i šećer za kolač, tako da bude penasto, dodajte jaje i vanilin. Umešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte vodu sa urmama i sve dobro promešajte.

Hladni preliv sipajte u manji pleh koji može da stane u neki dublji. U preliv spuštajte kašikom mešavinu za kolač. Prekrijte pleh aluminijumskom folijom. U dublji pleh sipajte vodu i stavite oba u vruću rernu - neka se kolač polako peče u pari sat i po, na temperaturi od 150C stepeni.

Pred kraj pečenja, ugrejte i ostatak preliva. Kolač se služi topao, a po želji možete dodati i šlag.

Izvor: Lepa&Srećna