Prošlog vikenda je svet obišla vest da je umro "otac" čuvenog kolača tiramisu. Ado Kampeol je preminuo u 93. godini, a u nasleđe je ostavio jedan od najpopularnijih slatkiša.

Baš zbog toga se, više nego ikada, piše o njegovoj poslastičarnici Bećeri u Trevizu. Tamo se i dalje priprema tiramisu po originalnom receptu, a u njemu nema alkohola. Mada danas moderne domaćice redovno koriste  maraskino ili rum, prvi tiramisu je bio osmišljen tako da se može servirati i deci.

tiramisu
Instagram / tiramisudaytreviso 

Krem se pravi isključivo od šećera (500 gr) i žumanaca (12 komada) i sira maskarpone (1 kg). Za ovu količinu krema 60 piškota koje se natope kafom, slože u dva reda (piškote pa krem) i završni sloj se pospe prosejanim kakao prahom.

Ovo je jedini recept koji je dobio i sertifikat Italijanske akademije kulinarstva 2010. godine, a njegovo poreklo seže u šezdesete godine prošlog veka. Tada je Adova supruga, Alba svakog jutra doručkovala piškote natopljene kafom da bi se što pre okrepila i mogla da brine o sinčiću Karlu.

Oko porekla naziva "tiramisu" još se lome  koplja istoričara. Na italijanskom, on znači "podigni me". Priča se kako su još u XIX veku po bordelima služili mućena žumanca sa šećerom da osnaže mušterije, pa je to bila neka vrsta prirodne "vijagre".

Izvor: Lepa&