Ovaj recept će vam dobro doći ako tražite nešto jednostavno i ukusno, bez pečenja. Suvo voće će biti jedini izvor šećera, što ovu poslasticu čini zdravijim izborom. Indijski orah i pečeni badem čine je krckavom i neodoljivom!

Sastojci:

  • 100 g urmi
  • 70 g suvih šljiva
  • 50 g suvog grožđa
  • 45 g sušene brusnice
  • 80 g suvih kajsija
  • 50 g bundevinog semena
  • 70 g oraha
  • 75 g badema
  • 35 g susama
  • 20 g indijskog oraha
  • 20 g ovsenih pahuljica

Priprema:

Suvo voće rasporedite u pojedinačne posude, a zatim u svaku dolijte hladnu vodu tako da ih u potpunosti prekrije. Ostavite da stoji oko 15 minuta, dok pripremite preostale sastojke. Na ovaj način ćete otkloniti ostatke konzervansa i aktivirati korisne supstance iz voća, što će ovu poslasticu učiniti zdravijom. 

Sada pređite na suve sastojke: orahe iseckajte nožem na sitno, a bademe i susam ispecite kratko na tihoj vatri. Odvojite deo susama sa strane, za dekoraciju ove poslastice. Orahe, susam i bademe pomešajte sa bundevinim semenkama, a zatim dodajte indijski orah i ovsene pahuljice.

Suve kajsije procedite, iseckajte nožem na uske trake i dodajte suvim sastojcima, a zatim ubacite i proceđene brusnice i suvo grožđe. Urme i suve šljive najpre sameljite u blenderu, pa ih dodajte ovoj smesi. Sve zajedno dobro izmešajte rukom, tako da dobijete gustu masu, a zatim je rasporedite na plastificiranu foliju. Oblikujte dugačku "salamu" prečnika oko 2 cm, zatim po površini pospite susam, pa ponovo urolajte sve u foliju i ostavite u frižideru dva sata. Kada se dovoljno stegne, secite parčiće od oko 1 cm širine i servirajte ih u ukrasne korpice.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Recept za kuglice sa urmama i orasima Instagram/healthyfood.addiction

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.