Sastojci:

  • 1 litar punomasnog mleka
  • 300 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • ½ kašičice soda bikarbone

Priprema: U šerpu sipati mleko, šećer, vanilu i soda bikarbonu. Na dno šerpe staviti manju tacnu od šoljice za crnu kafu i to naopako (deo na  koji ide šoljica okrenuti ka dnu šerpe) i zahvaljujući tom triku nećete morati da neprekidno mešate tečnost pri kuvanju.

Na vatri srednje jačine kuvati smesu, na srednju jačinu. Ostavite tako da se kuva dok smesa ne počne prvo da žuti, pa tamni i na kraju da se polako zgušnjava. To se dešava u toku 2,5 do 3 sata. Povremeno pogledati i varjačom proveriti gustinu. Kad je počelo da se zgušnjava izvaditi tacnicu i još malo prokuvajte, da ne bude mnogo retko, a i  da se ne zgusne previše. Dodatno će se zgusnuti kad se ohladi. Prava gustina je da kad uzmete kašikom curi kao malo redji med. Tada treba skloniti sa vatre i sipati u čiste tegle i ostaviti da se hladi. Kada se potpuno ohladi zatvoriti tegle. Čuvati u frižideru gde može da stoji oko 10 dana. 

Recept je poslala naša čitateljka Branka Iković. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.