Patrijarh Pavle, poznat po skromnom načinu života, navodno je retko uživao u slatkišima, ali kada bi se odlučio za poslasticu, omiljeni kolač bila mu je krempita.
U nastavku donosimo recept za jednu starinsku varijantu, a vi možete kolač i dodatno ukrasiti voćem ili šlagom.
Krempita na starinski način
Njegova svetost patrijarh Pavle jedino je ovaj kolač voleo, tvrdi autor Jutjub kanala "Deda Miletova kuhinja" i postupno objašnjava kako se na starinski način pravi krempita.
Sastojci:
- 2 gotova lisnata testa
- 2 l mleka
- 400 g kristal šećera
- 8 kesica vanilin šećera
- 300 g oštrog brašna
- 10 jaja
- 5 kašika šećera za belanca
Priprema:
Lisnato testo izbockajte viljuškom i ispecite u rerni. Zatim spremite fil tako što ćete u 2 litra mleka skuvati umućena žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Kada dobijete masu kako što je puding pustite da se prohladi. Umutite belanca pa šne dodajte skuvanim jajima. Jednu koricu stavite na dno, rasporedite fil, pa stavite drugu koricu i pospite je šećerom u prahu. Pročitajte i originalni recept za tiramisu.
BONUS VIDEO: