Sve žene vole da obraduju svoje goste nečim posebnim, a naročito uživamo kad uz kolače i posluženje možemo da ispričamo i neku zanimljivu, kratku priču. Tu smo da vam pomognemo, i dobrim receptom i lepim temama za razgovor.

Danas vam predlažemo kolač koji je volela Žaklina Kenedi Onazis. Ostala je upamćena kao prva dama Bele kuće koja je imala i odličan osećaj za modu, što je za sve nas neiscrpan izvor inspiracije za ćaskanje. Bila je i vrlo probirljiva kad je reč o hrani i piću, ali je volela i jednostavna ali kvalitetna jela i kolače. Baš takav je bio njen čuveni kolač sa sa orasima.

Sprema se vrlo lako. Umutite 100 gr putera sa 200 gr šećera i dodajte dva jajeta (jedno po jedno), neprekidno muteći. Prosejte 200 gr brašna sa 1 kašičicom sode bikarbone, 1 kašičicom praška za pecivo i pola kašičice soli.

Ako vam gosti pohvale kolač i kažu kako je lepo "narastao", i to je trenutak da ih nasmejete i zabavite. Napravite šalu kako vi niste zaslužni za to, već prašak za pecivo. Eto prilike za mali kviz u ženskom društvu - neka pogađaju kad je izmišljen ovaj "čarobni" prašak (vama ćemo šapnuti tačan odgovor - 1856. godine).

Nego, da se vratimo na recept. U umućenu masu od putera, šećera i jaja dodajte spremljeno brašno (kašiku po kašiku) a naizmenično ubacujte i po jednu kašiku kisele pavlake, dok ne potrošite 200 gr pavlake.

U posebnoj činiji umutite 50 gr putera sa 50 gr smeđeg šećera, dodajte 50 gr seckanih oraha, kašičicu ekstrakta vanile i pola kašičice cimeta u prahu.

Namažite pleh puterom, sipajte pola mase za kolač, pospite mešavinom oraha i putera pa sipajte ostatak testa. Odozgo pospite ostatak oraha i putera i pecite u rerni na temperaturi od 170C stepeni oko 45 minuta. Kad se ohladi, isecite na kocke i služite uz kafu. Ali uz ovaj kolač ne ide bilo koja kafa - i ona treba da ima svetsku slavu, a mi imamo najbolji predlog za vas.

Daćemo vam priliku da i vi malo pogađate - reč je brendu koji je nastao u Londonu pre punih 50 godina. Da bi se postigao najbolji ukus, isprobano je čak 112 blendova kafe i tako je dobijena najbolja mešavina. Pogodili ste - to može biti samo Costa Coffee. Imate priliku da poslužite ovu čuvenu kafu i vi, jer je možete pripremiti iz kapsule koja odgovara svim tipovima aparata.

Za kraj - oduševite svoje goste i ispričajte im jedan kuriozitet - za osiguravanje kvaliteta ove kafe zadužen je Costa "MASTER OF COFFEE" Gennaro Pelliccia čiji jezik je osiguran na čak 10 miliona funti! Zato je njen ukus nezaboravan, a verujte nam da će se o vašem kolaču, kafi i zabavnom ćaskanju kod vas danima pričati.

costa coffee istorija
Promo 

Advertisement