Kada ukućani požele nešto slatko, imate iznenadne goste ili želite da napravite ukusne i brze kolače za slavu - ovi kolači koji se ne peku olakšaće i ulepšati posao svakoj domaćici. Kombinacija bele i crne čokolade nikoga ne ostavlja ravnodušnim, još kada pomenemo domaćifil, puding ili seckano voće znamo da su ruke vešte domaćice napravili pravo remek delo.

Izbarali smo nekoliko vrsta sitnih kolača koji se ne peku, ukus je provereno dobar, a kada ih iservirate izgledaće neodoljivo na slavskoj trpezi.

Recept za praline od bele i crne čokolade (BEZ PEČENJA)

praline od bele i crne cokolade
LepaiSrecna 

Sastojci:

200 g crne čokolade
2,5 kašike ulja
Beli fil:
90 g bele čokolade
80 ml slatke pavlake
140 g crne čokolade
1,7 dl pavlake
Poslednji sloj:
50 g crne čokolade
1 kašike ulja

Priprema: Napravite masu za oba sloja (koju ćete podgrevati). Rastopite crnu čokoladu sa uljem. Pripremite silikonske kalupe, premažite ih čokoladom, stavite u friz na 20 minuta, pa ponovite.

Napravite beli fil: rastopite belu čokoladu i pomešajte sa slatkom pavlakom.

Napravite crni fil: rastopite crnu čokoladu i pomešajte sa preostalom pavlakom. Izvadite kalupe iz friza pa ih napunite do 1/3 belim filom i isto toliko crnim filom. Vratite u friz na 20 minuta. Zatvorite praline rastopljenom čokoladom i kalupe vratite u friz na najmanje 6 sati. Izvadite praline iz kalupa i stavite u papirne korpice.

Čokoladne bombice sa višnjama

ckoladne bombice s visnjama
LepaiSrecna 

Sastojci:

250 g oraha
250 g šećera
100 g čokolade
2 dl vode
višnje
čokolada, orasi, kokos ili lešnici za valjanje

Priprema: Šećer s vodom stavite da provri, smanjite temperaturu i nastavite sa špinovanjem još 6-7 minuta. Pomerite s ringle, dodajte rendanu čokoladu i mlevene orahe.

Masu dobro izjednačiti i ostaviti da se hladi. Oblikujte male bombice (kao pola oraha). U svaku stavite po jednu višnju, uvaljajte ih u istopljenu čokoladu, orahe ili lešnike, po želji. Stavite u korpice od papira i ostavite da se malo prosuše.

Prave se brzo, a jedu još brže! Bombice sa rumom možete napraviti i nekoliko dana pre služenja, biće izvanredne. Savršena ideja za svaku domaćicu jeste da slatke zalogaje od pudinga preljete i rastopljenom čokoladom ili pospetekokosom. Prijatno! 

Bombice od pudinga

bombice od pudinga
LepaiSrecna 

Sastojci:

žumance
60 grama šećera u prahu
4 kašičice ruma
50 grama maslaca
2 kesice pudinga od čokolade
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Pomešajte žumance sa šećerom u prahu i rumom, i kuvajte na pari. Kad se zgusti, sklonite s vatre, ali nastavite s mešanjem dok se smesa ne ohladi. Dodajte maslac i puding u prahu, umesite testo i potom ga stavite na hladno mesto da odstoji oko 15 minuta. Oblikujte u bombice, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da se osuše.

Neodoljive rum bombice

rum bombice
LepaiSrecna 

Sastojci:

250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa 
100 g mlevenih oraha 
2 kašike ruma
100 g suvog grožđa 
100 g čokolade

Priprema: Umutite margarin i šećer u prahu pa dodajte keks, orahe i rum. Od mase pravite bombice i u svaku stavite zrno suvog grožđa. Stavite ih u papirne korpice i prelijte rastopljenom čokoladom.

Vreme pripreme: 25 minuta 

Kuglice od suvih smokava su odličan izbor kada nemate mnogo vremena, a ukućane želite da obbradujete ukusnim kolačićima.

Međutim, ako vaša porodica i gosti vole kremaste slatkiše onda im napravite originalan kolač od magične kombinacije kesten perea i vanile. Kada servirate na slavsku trpezu ovu kombinaciju poslastica nijedan gost neće ostati ravnodušan!

Recept za kuglice od suvih smokava

kuglice od suvih smokava
LepaiSrecna 

Sastojci:

250 g suvih smokvi
150 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 rebra čokolade
belance
kašika džema od šljiva
kašičica ruma
kokos za posipanje

Priprema:

Sameljite smokve, izmešajte ih sa šećerom, dodajte orahe i otopljenu čokoladu. Umešajte belance, rum i džem. Sve dobro sjedinite. Pravite bombice, uvaljajte u kokos i ređajte ih u papirne korpice.

Bombice od kesten-pirea sa vanilinim šećerom

bombice kesten pire
LepaiSrecna 

Sastojci:

150 g putera
200 g šećera uprahu
6 kesica vanillin-šećera
čašica ruma
375 g kesten-pirea
2 dl slatke pavlake
čokolada za pospianje

Za čokoladni preliv:

125 g čokolade za kuvanje
2 dl vode
kašičica vanilin-šećera
kašika slatke pavlake
15 g putera

Priprema:

Penasto umutite puter sa šećerom, vanilin-šećerom i rumom. Dodajte kesten-pire i sve zajedno pomešajte. Od ove mase napravite kuglice, pa ih stavljajte na tacnu. Napravite čokoladni preliv tako što ćete staviti u šerpicu čokoladu izlomljenu na manje komade, vodu i vanilin-šećer, pa mešajte na tihoj vatri dvadesetak minuta. Sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi, pa umešajte neulupanu slatku pavlaku i puter. Prelijte čokoladnim prelivom, pa na kuglice stavite nekoliko kašika ulupane slatke pavlake i pospite zrnastom čokoladom.

Fantastični spoj ruma i oraha u kolačima odličan je izbor ne samo za slavsku trpezu, već i za svaki dan!

Ali, ako vaši ukućani vole kolače i torte sa orasima onda im zasladite dan ukusnim i raskošnim rolatom neverovatnog ukusa. Svaka domaćica lako će servirati ove rolate, a njihov atraktivan oblik, šare, miris i ukus obogatiće svaku slavsku trpezu!   

Rolat sa rumom i orasima

rolat rum i orasi
LepaiSrecna 

Sastojci:

250 g šećera
1 kg kesten-pirea
½ kg mlevenih oraha
50 g seckanih oraha
2 kašike ruma 
½ margarina

Priprema: 

Ušpinujte šećer s 2 kašike vode (pustite vodu da provri, dodajte šećer  kuvajte dok ne dobijete gust sirup). Dodajte kesten-pire, mlevene i seckane orahe, rum i margarin. Oblikujte salamu i ukrasite je po želji.

Crno-bela salama od oraha

crn bela salama od oraha
LepaiSrecna 

Potrebno:

250 g šećera
kesica vanilin-šećera
300 g mlevenih oraha
100 g mlevenog posnog keksa
2 kašike kakao praha

Priprema:

Ušpinujte šećer s vanilinom i malo vode, dodajte orahe i keks, pa podelite na dva dela. U prvi deo sipajte kakao, a drugi neka ostane beo. Razvijte tamnu koru, preko nje stavite belu i uvijte u rolat. Isecite ukoso na šnite. 

Izvor: Lepa&Srećna

Recepti: Milja Lukić