Sastojci:

250 gr putera

350 gr crne čokolade

250 gr kristal šećera

5 jaja

50 ml vode

1 kašika nes kafe

1/2 kašičice soli

25 gr kakao praha

 Priprema:

U šerpi polako istopite puter na vrlo niskoj temperaturi pa u njemu otopite čokoladu.

Ušpinujte polovinu šećera sa vodom i dodajte nes kafu pa sklonite sa vatre.

Vruć šećer sipajte u mešavinu putera i čokolade i izmešajte da se ujednači masa, pa ostavite da se ohladi.

Tri jajeta razdvojite na žumanca i belanca. U žumanca dodajte vanilu, kakao prah, so i preostala dva jajeta, pa dobro umutite.

Sada umutite belanca u čvrst sneg, dodajući drugu polovinu šećera.

Polako umešajte belanca u mešavinu žumanaca, putera i čokolade.

Sipajte smesu u kalup za tortu koji ste podmazali i obložili pek-papirom.

Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180C stepeni.

Kolač je gotov kad na površini primetite male pukotine, a testo se uopšte ne pomera u sredini.

Ako vam se čini da će odogzo pregoreti ranije, pokrijte ga aluminijumskom folijom pa dopecite do kraja.

Prvo izvadite kolač da se ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite pa dobro ohladite u frižideru.

Možete ga ukrasiti šlagom i rendanom čokoladom ili samo kakao prahom i zrnima od čokolade.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa&Srećna