Sastojci:
- Za jagoda-mus:
- 425 g pasiranih jagoda (svežih ili zamrznutih)
- 50 g šećera
- kesica želatina
Za jogurt-krem:
- 3 dl slatke pavlake (1,5 kesica šlaga)
- 15 g želatina
- 6 dl gušćeg jogurta
- 150 g šećera
- kesica vanilin-šećera
Za koru:
- 200 g mlečnog ili
- integralnog keksa
- 1-1,5 dl mleka
Priprema:
Jagoda-mus: Smrznute jagode ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrznu (sveže očistite, operite i isecite), a zatim u blenderu isitnite zajedno sa šećerom. Kesicu želatina prelijte sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostavite da nabubri. Smesu od jagoda zagrejte (paziti da ne provri) na tihoj vatri, a onda dodajte želatin i sve vreme mešajte dok se ne istopi. Mus ostavite sa strane. Jogurt-krem: Slatku pavlaku čvrsto umutite.
Želatin prelijte sa tri kašike jogurta i ostavite da nabubri. Jogurt, šećer i vanilin-šećer dobro mikserom izmešajte. Želatin na laganoj vatri rastopite i uz neprestano mešanje dodajte masi od jogurta. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmešajte.
Kora: Na dno kalupa (ø 28 cm.) poređajte keks prethodno namočen u toplo mleko, a obruč namažite uljem. Preko keksa sipajte polovinu jogurt-krema, zatim prelijte musom od jagoda, pa sipajte drugu polovinu jogurt-krema i lagano promešajte viljuškom, da izgleda kao mermer.
Ukrašavanje: Od musa odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine (kao koncentrične krugove), a zatim čačkalicom povlačite linije od sredine do ivice torte.
Recepti Snežane Kitanović bili su među najlepšima u Lisinoj akciji "Moj lični kuvar", a objavljeni su u magazinu Lisa 4, u januaru 2015. godine.
Snežana Kitanović iz Zemuna, ima 46 godina, radi kao tehničar u Pošti, a u slobodno vreme vodi blog “Nenine kuhinjske čarolije”. Iako po struci nije kuvarica, Snežana obožava kulinarstvo i sve što radi, radi srcem pa je tako i odlučila da otvori blog gde će deliti svoje specijalitete. Obožava tursku kuhinju, a pravljenje sitnih posnih kolača smatra pravim izazovom.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.