Sastojci:

200 ml vode

500 ml jogurta

1 kašika šećera

10 gr suvog kvasca

1 kašika soli

1 kašika ulja

900 gr mekog brašna + malo brašna da se testo premesi i razvuče

Recep za mekike koji ćete obožavati, jer ne čekate da testo narasta, već dok zagrejete ulje za prženje ono je spremno. 

Priprema:

U toploj vodi razmutiti šećer i kvasac.Odmeriti brašno pa pola staviti u činiju u kojoj ćete mesiti.

Dodati kvasac i mlak do topao jogurt. Veoma je bitno da nije iz frižidera.Sve kašikom izmešati.

Dodati još brašna i so pa opet izmešati. Utrošiti svo brašno za mešanje (kako je i u videu).

Biće lepljivo, ali tako i treba, testo mora biti mekano i lepljivo jer na taj način i to malo što ostavimo da naraste je dovoljno.

Takvo testo preliti uljem i premesiti. Zatim uzmemo još malo brašna, pospemo po stolu, izvadimo testo i malo ga premesimo.

Oblike sečete po želji. Možete razvući u pravugaonik i samo iseći, a možete raditi kao u videu. Podelite testo na 6 loptica, oblikujte svaku pa razvucite u krug malo manji od tiganja i onda isecite u 8 trouglova. Tako sa svakim testom. I to sve stoji na stolu.

U većem tiganju zagrejati 700-800ml ulja. Zagrevati na najjačoj vatri, pa posle prve ture pečenja ako je potrebno smanjiti kako ne bi gorele, to sad sve zavisi od vašeg šporeta.

Pečene mekike, priganice, peksimete, "poderane gaće"… vaditi na ubrus da se ocede pa stavljati drugu turu da se peče. Ocedjene od masnoće slagati na tanjir i oslobadjati tanjir sa ubrusom za drugu turu.

Poslužiti odmah, uzeti u prolazu, “ukrasti” mami, babi, svekrvi dok ne gleda... varijacije su razne…

Izvor: Domaći recepti