Pogača je glavni specijalitet na slavskoj trpezi. Približava se Sveti Jovan, za koji se kaže da je treći po brojnosti onih koji slave. Takođe, za Jovanjdan su vezani i brojni običaji kojih se mnogi pridržavaju. Ove godine, proslavlja se uz mrsnu trpezu, a kako je neizostavno da se na njoj nađe slavska pogača, nudimo vam jedan proveren recept koji možete da isprobate i oduševite goste!

Sastojci:

  • 180 miilitara mleka
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • kesica suvog kvasca
  • oko 300 g brašna
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U posudu za pripremu testa za pogaču naspite toplo mleko, dodajte jaje i šećer, pa sve mešajte varjačom dok se ne sjedini, a zatim dodajte i suvi kvasac. Kada se on rastopi, dodajte brašno, so i tri kašike rastopljenog putera. Sve izmešajte tako da dobijete meko testo koje treba da odstoji pokriveno oko 45 minuta na sobnoj temperaturi.

Kada ga izvadite, premesite testo za pogaču i razvucite oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Čašom ili modlom isecite krugove (trebalo bi da ih bude oko 20), a zatim poređaje tri kruga jedan preko drugog, ali stepenasto, tako da se ne preklapaju potpuno, (ivica drugog kruga treba da bude na polovini prvog, a ivica trećeg kruga na polovini drugog). Pređite blago oklagijom preko krugova, tako da dobijete dugačku elipsu, a zatim je urolajte i presecite na pola. Tako ćete dobiti cvet od testa za pogaču.

Preostale krugove poređajte "stepenasto" po prethodno podmazanoj tepsiji, u krug, sve dok ih ne potrošite, a u centar smestite napravljeni cvet. Premažite pogaču preostalim rastopljenim puterom i ostavite da odstoji 45 minuta. Kada ponovo naraste, premažite je jajetom i pospite susam. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
Gosti će sigurno biti oduševljeni kako izgledom, tako i ukusom ove pogače!

Pogledajte ceo postupak pravljenja slavske pogače.

BONUS VIDEO:

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Instagram/linda__atkinson

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.