U danima kada se dom ispunjava mirom, tišinom i duhovnom pripremom, posebno tokom posta ili prazničnih dana, priprema jednostavnog, ali uksnog manastirskog hleba postaje i čin vere i ljubavi.

Ovaj recept dolazi iz monaške kuhinje sa Svete gore i pravi se bez žurbe, sa poštovanjem prema svakom sastojku i koraku u pripremi.

Idealno se uklapa u trpezu tokom posta, uz supe od povrća, salate ili posne namaze, a kada zamiriše iz rerne, cela kuća odiše toplinom. 

Sastojci:

  • 1 kg brašna od celog zrna pšenice
  • 2 kg belog brašna
  • 1,5 kašičica suvog ili svežeg kvasca
  • 2 i po kašičice soli
  • mlaka voda (koliko je potrebno da se umesi srednje čvrsto testo)

Priprema:

Veče pre nego što planirate da pravite hleb, u jednoj činiji pomešajte kvasac sa malo mlake vode i brašna, tako da smesa podseća na redju kašu. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite je na toplom mestu preko noći da nadođe.

Ako koristite svež kvasac, možete preskočiti ovaj korak i odmah ga rastvoriti u malo mlake vode sa dodatkom brašna pre mešenja.

Sutradan, prosejte belo i integralno brašno u veliku vanglu. Napravite udubljenje u sredini i sipajte u njega nadošli kvasac. U zasebnoj činiji rastvorite so u mlakoj vodi, pa i tu vodu postepeno dodajte u brašno.

Mesite testo dok ne postane srednje čvrsto i prestane da se lepi za ruke. Važno je da se ne pretera sa vodom - testo treba da bude elastično, ali da zadrži oblik.

Podelite testo u prethodno nauljene kalupe za hleb (ili tepsije), pokrijte ih čistom krpom i ostavite na toplom mestu da narastu. Kada se udvostruče, hleb je spreman za pečenje.

Oštrim nožem pažljivo zasecite gornju koru u obliku krsta ili jednostavnih šara, kako bi para izlazila ravnomerno. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko jedan sat, ili dok korica ne postane zlatna i čvrsta. Pročitajte i recept za "hleb" bez brašna.

BONUS VIDEO:

00:59
Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Instagram/lifebymikeg