Praznik svetog Vasilija Velikog u narodu je poznat i kao Mali Božić, te se na ovaj dan, baš kao na Božić, mesi posebni hleb u čast sveca.

Za praznik Hristovog rođenja mesi se slana pogača, dok se za prvi dan Nove godine po pravoslavnom kalendaru pravi slatka česnica - vasilica.

Vasilice se tradicionalno spremaju od kiselog ili lisnatog testa i prelivaju se medom. U nekim krajevima se kao vasilica priprema posebna proja. Ovaj obredni hleb svečano se ukrašava slamom, čijim vrhom se bocka testo tako da rupice formiraju oblik krsta, a neki praktikuju i stavljanje parice, kao u božićnu česnicu.

vasilice (2).jpg
Shutterstock  

Evo i recepata za vasilice, a na vama je da izaberete najlepši!

Vasilice sa medom

Sastojci: 800 g brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte nadošli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje loptice. Ostavite da testo naraste pa svaku lopticu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

kako se pravi česnica vasilica za Svetog Vasilija Velikog
Foto: Shutterstock 

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka i 250 g margarina, med za premazivanje.

Priprema: Izmešajte brašno, so, nadošli kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli i 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte brašnu pomešanom sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu 20-ak minuta na oko 200 C. Pročitajte i kako se čestita slava.

BONUS VIDEO

Kurir TV ČAČANSKA ČESNICA JE SLATKA! Milica je premaže medom i začini bosiljkom, a evo kako objašnjava ZAŠTO JE U NJENOM DOMU OVO TRADICIJA

Tekst: Lepa&srećna/B.S.