Praznik svetog Vasilija Velikog u narodu je poznat i kao Mali Božić, te se na ovaj dan, baš kao na Božić, mesi posebni hleb u čast sveca.
Za praznik Hristovog rođenja mesi se slana pogača, dok se za prvi dan Nove godine po pravoslavnom kalendaru pravi slatka česnica - vasilica.
Vasilice se tradicionalno spremaju od kiselog ili lisnatog testa i prelivaju se medom. U nekim krajevima se kao vasilica priprema posebna proja. Ovaj obredni hleb svečano se ukrašava slamom, čijim vrhom se bocka testo tako da rupice formiraju oblik krsta, a neki praktikuju i stavljanje parice, kao u božićnu česnicu.
Evo i recepata za vasilice, a na vama je da izaberete najlepši!
Vasilice sa medom
Sastojci: 800 g brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.
Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte nadošli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje loptice. Ostavite da testo naraste pa svaku lopticu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka i 250 g margarina, med za premazivanje.
Priprema: Izmešajte brašno, so, nadošli kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli i 3 šoljice kisele vode.
Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte brašnu pomešanom sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu 20-ak minuta na oko 200 C. Pročitajte i kako se čestita slava.
BONUS VIDEO
Tekst: Lepa&srećna/B.S.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka