Uskrs bez mirisa domaćeg hleba jednostavno nije isti. I dok se mnogi oslanjaju na proverene recepte svojih baka, ovog puta vam donosimo verziju starinske pogače u svečanom obliku venčića od "pletenice" - nežno slatkastog ukusa, meke i vazdušaste teksture.

Ne samo što će divno izgledati na uskršnjoj trpezi, ova pogača može biti i divan poklon – jestiv, lep i napravljen s ljubavlju.

Sastojci za testo:

  • 1 šolja mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • pola kilograma brašna
  • pola šolje šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 jaja (sobne temperature)
  • 80 gra maslaca (omekšalog)
  • malo ulja za premazivanje činije

Priprema:

U mlakom mleku rastopite kašičicu šećera i dodajte kvasac. Ostavite da nadođe 5–7 minuta dok ne postane penušavo. U velikoj činiji (ili posudi miksera sa nastavkom za testo) pomešajte brašno, preostali šećer i so.

Dodajte nadošli kvasac i umućena jaja. Mesite 5 minuta dok se testo ne poveže. Zatim, postepeno dodajte komadiće maslaca, mešajući sve vreme. Testo će postajati mekše, elastično i glatko.

Testo prebacite u nauljenu činiju, pokrijte i ostavite da raste 1,5 do 2 sata na toplom mestu.

starinska pogaca za uskrs 3-min.jpg
Foto: Youtube / Preppy Kitchen

Ova pogača se tradicionalno ukrašava uskršnjim jajima. Koristite kuvana jaja (ili sirova, ako planirate da ih pečete zajedno sa testom), obojena prirodnim ili prehrambenim bojama. Blage pastelne nijanse izgledaju posebno lepo na ovoj pogači.

Formiranje pogače:

Kada testo naraste, prebacite ga na blago pobrašnjenu podlogu. Podelite na tri dela i svaki deo razvucite u dugačku traku. Isecite tri "konopca", pletenicu upletite i spojite krajeve u oblik venčića.

starinska pogaca za uskrs 4-min.jpg
Foto: Youtube / Preppy Kitchen

Prebacite na papir za pečenje, pažljivo utisnite obojena jaja između pletenica. pokrijte i ostavite da naraste još 30 minuta. Pre pečenja premažite pogaču umućenim jajetom (pazite da ne premažete jaja) i pospite šarenim mrvicama.

starinska pogaca za uskrs 6-min.jpg
Foto: Youtube / Preppy Kitchen

Pecite na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da se pogača malo prohladi pre služenja. Idealna je uz kafu, mleko ili kao deo prazničnog doručka. Mekana, mirisna i vizuelno očaravajuća – ova starinska pogača u novom ruhu sigurno će postati hit vaše trpeze. Pročitajte i koje simbole treba uvek imati na stolu za Uskrs, a u galeriji potražite divne čestitke za ovaj veliki praznik.

ČESTITKE ZA USKRS: poželite srećan Uskrs najdražima (GALERIJA) Foto: LepaiSrecna, Shutterstock

BONUS VIDEO:

00:39
Salata sa kuvanim jajima i feta sirom Izvor: TikTok/ themediterraneandish