Dok je za neke on običan, dosadan korov, za bolesne ljude veoma je važan lek.

PROČITAJTE JOŠ: Šipak, zova ili kantarion: koji je idealan čaj za vašu krvnu grupu

Kod maslačka su lekoviti i listovi i koren i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se šta skuplja. Listovi pre cvetanja, a maslačak cveta od marta do maja, koren se vadi u proleće i u jesen, a stabljika u periodu cvetanja. Pri vađenju korenja treba voditi računa da se koren ne iseče da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja...

Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma.  Listovi su puni vitamina C i gvožđa. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata. 

Čaj od maslačka deluje kao diuretik jer pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dve šolje čaja.

Njegova delotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom nedeljno pojedete i činiju salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomešati po kašičicu osušenih listova, cvetova i sitno seckanog korena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.

Čaj zatim procedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dve do tri šoljice čaja dnevno.

PROČITAJTE JOŠ: Lekoviti čaj od đumbira: pomaže u mršavljenju i ublažava stomačne tegobe

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korena koji se iscede. Dve kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mleka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje.

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno.

Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Čaj od maslačka

Priprema:

Preko dve kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuvajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite.

Čaj od maslačka

  • Pomaže kod stomačnih problema
  • Deluje na oboljenja žuči i jetre
  • Ublažava svrab, lišaje i osip
  • Deluje kod alergija i čireva
  • Pospešuje rad bubrega i želuca
  • Snižava nivo lošeg holesterola
  • Reguliše neuredan menstrualni ciklus
  • Ublažava reumatske tegobe
  • Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

Tekst: Radenka Marković

Izvor: Blic