Endometrioza je oboljenje tipično za žene u plodnom dobu i u velikom broju slučajeva je uzrok ženske neplodnosti. Galavni simptom je dismenoreja, tj. bolna menstruacija i bol u karlici. Mada endometrioza nije toliko podmukla koliko se veruje, da bi se otkrila na vreme i ublažile njene posledice, nije dovoljan ginekološki pregled jednom godišnje. Dijagnoza se postavlja kombinacijom nalaza: anamneza, ginekološki pregled, laboratorij­ske analize, ultrazvuk, laparoskopija, a po potrebi i magnetna rezonanca, kolonoskopija i cistoskopija.

Endometrioza brzo napreduje, a nastaje kada se sluznica materice (endometrijum), nađe na nekom drugom mestu, najčešće na trbušnoj maramici, zidovima male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Najčešći simptomi

Kada se pojave, simptomi endometrioze mogu da zavaraju lekara te da posumnja na neke druge bolesti, poput infekcija bubrega ili urinarnog trakta, celijakije i upale slepog creva. Ako imate bolne menstruacije, osećate bol prilikom seksualnog odnosa i povremen snažan bol u maloj karlici, nemate redovan menstrualni ciklus, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, ili pak ne možete da ostanete u drugom stanju, obavezno otiđite na ginekološki pregled da proveri da li možda imate endometriozu.

Teško se otkriva

Dijagnoza se često postavlja mnogo kasnije od pojave prvih simptoma, u proseku posle 8-9 godina, i to najčešće u specijalizovanim ustanovama, prilikom utvrđivanja uzroka neplodnosti. Učestalost endometrioze kod neplodnih žena je velika i iznosi 30-40 odsto.

Kako se leči

Lečenje se zasniva na tri načela: ograničavanje širenja bolesti, smanjenje ili otklanjanje bola, poboljšanje plodnosti. Leči se ili hirurškim putem ili lekovima. Kod blažih tegoba često je efikasna hormonska terapija. Pošto endometriozu u mnogim slučajevima podstiče višak estrogena, koji obnavljaju sluznicu, lekari često prepisuju gestogene, koji atrofiraju ćelije sluznice materice. Lečenje kod težih oblika može da potraje i pola godine, a u nekim slučajevima moguće je isključivo hirurškim putem.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa &Srećna