Pevačicu neobične lepote i prodornih zelenih očiju, koja je svetsku slavu stekla zahvaljujući muzici, u poslednje vreme sve češće možemo da vidimo i na velikom platnu. Naime, režiser Luk Beson dao joj je značajnu ulogu u svom poslednjem filmu Valerijan i carstvo hiljadu planeta, koji je imao premijeru i u Beogradu. 

Premda ima tek 29 godina, Rijana je prodala na desetine miliona albuma, osvojila mnoštvo prestižnih muzičkih nagrada i izvođač je najvećeg broja singlova u poslednjoj deceniji, koji su dostigli prvo mesto na Bilbordovoj hot 100 listi. Koliko god da njena karijera iz ove perspektive deluje impozantno, njeno detinjstvo nije bilo nimalo bajkovito.

PROČITAJTE JOŠ: Rijanina dijeta: top forma uz pet obroka dnevno i bez gladovanja

Otkrivena na ulici

Rođena je 20. februara 1988. godine u Sent Majklu, jednoj od 11 parohija na Barbadosu. Proglašena je za ambasadora kulture Barbadosa, a dan njenog rođenja je nacionalni praznik te zemlje. Potiče iz mešovitog braka Irca i meštanke, Ronalda i Monike Fenti. Ima dva mlađa brata, Rorija i Redžada, uz dve polusestre i jednog polubrata sa očeve strane.

Odrasla je u trosobnom bungalovu u Bridžtaunu, glavnom gradu Barbadosa. Sa ocem je prodavala odeću na ulici da bi se prehranili. Njeno detinjstvo obeležile su česte svađe roditelja kao i očeva zavisnost od alkohola i droge. Kao dete patila je od glavobolje, za koju su lekari mislili da je tumor. Tek kada je napunila 14 godina i kada su roditelji rešili da se razvedu, njeno zdravstvano stanje je počelo da se poboljšava. 

Beg od svakodnevice Rijana je potražila u muzici, pa je već sa 15 godina osnovala bend zajedno sa dve drugarice. Devojke je 2003. primetio muzički producent Evan Rodžers, i to za vreme letovanja u Rijaninom rodnom gradu. Potpuno oduševljen njenim glasom, ponudio je ugovor samo njoj. Ubrzo posle šesnaestog rođendana, Rijana se preselila u dom Rodžersovih u Konektikatu. Karl Starken joj je pomogao da snimi prvi demo snimak koji je razaslat izdavačkim kućama. Zbog obaveza u srednjoj školi Rijana je na njemu radila oko godinu dana. Taj snimak je došao do poznatog hip-hop pevača Džej-Zija, koji je tada bio predsednik i izvršni direktor kuće Def Jam Recordings. 

– Videla sam pola Džej Zijevog lica na dnu hodnika i počela da vičem: O, moj bože! Nikada nisam upoznala slavnu ličnost, a upoznati slavnu ličnost koja je istovremeno predsednik diskografske kuće, to je bilo ludo – pričala je Rijana kasnije. 

Pošto je impresionirala Džej Zija i njegovog šefa, ubrzo je potpisala ugovor koji ju je obavezao da za njih snimi šest albuma.

Svetska slava

Uspeh je postigla već prvim singlom Pon de Replay i albumom Music of the Sun 2005. Za manje od godinu dana objavila je drugi album A Girl Like Me, s koga su najslušanije pesme bile SOS i Unfaithful. Ipak, svetsku slavu dostigla je tek trećim albumom Good Girl Gone Bad, koji je objavljen 2007. Najslušanije pesme bile su Umbrella, Take a bow, Disturbia i Don’t stop the music, koje su zauzele prvo mesto na Bilbordovoj Hot 100 listi. Umbrella je postala najprodavaniji singl svih vremena, a Rijana je proglašena za divu godine. Iste jeseni je krenula na turneju u okviru koje je imala 80 nastupa u SAD-u, Kanadi i Evropi.

Album je imao devet nominacija za Gremi, a pobedio je u kategoriji za najbolju saradnju rep i vokalne muzike u Umbrella, koji su u duetu otpevali Rijana i Džej-Zi. Osvojila je World Music Awards kao najprodavaniji ženski pop-izvođač i najbolji ženski soul i R&B izvođač, i American Music Award kao najbolji ženski pop/rok izvođač. 

Četvrti album Rated R objavila je 2009. nakon čega je njena karijera išla samo uzlaznom putanjom. Saradnja s najvećim imenima svetske muzičke scene se nizala, a s njom je rastao i njen kredibilitet među kolegama. Ona je prva pevačica koja je dostigla dve milijarde pregleda na muzičkom video-sajtu Vevo, a već 2016. taj broj je iznosio 10 milijardi. Sa više od 200 miliona prodatih snimaka širom sveta, Rijana je postala jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena. 

Forbs je izračunao da je za godinu dana, od maja 2011. do maja 2012, zaradila 53 miliona dolara. Sledeće godine našla se na 13. mestu sa zaradom od 43 miliona dolara. Od 2015. do 2016. ostala je na tom mestu sa zaradom od 75 miliona dolara. 

Rijana trenutno živi u Njujorku, u penthausu na Menhetnu koji vredi 14 miliona dolara.

Nestabilan ljubavni život

Lepu pevačicu su odmah na početku karijere počeli da vezuju za poznate holivudske momke. Tako se 2007. pričalo da je u vezi sa Omarionom, ali to nije potvrđeno. Iste godine na jednom festivalu poljubila se s glumcem Džošom Hartnetom i tako ozvaničila vezu koja je nije dugo potrajala. Međutim, Rijanina najveća ljubav bio je Kris Braun

Da par ima problema, javnost je saznala početkom 2009. kada su bili umešani u jedan od najvećih skandala u Holivudu. Ona je, naime, trebalo da peva na dodeli Gremija, ali je taj nastup iznenada bio otkazan. Ubrzo je otkriveno da Rijana nije nastupila jer ju je njen dečko teško pretukao. Kris je ubrzo uhapšen, a u javnosti je objavljena fotografija pretučene Rijane. Pevačica je svedočila na suđenju i on je osuđen na pet godina uslovno, uz zabranu prilaska na 50 metara, osim na javnim događajima gde je udaljenost smanjena na 10 m. Zabrana je ukinuta posle dve godine i tada je počelo da se šuška kako su među njima ponovo sevnule varnice. Rijana je tek u intervjuu Opri Vinfri priznala da su njih dvoje ponovo izgradili međusobno poverenje i da su sada bliski prijatelji. 

– Postali smo bliski od kada je ukonjena zabrana prilaska. Radili smo na tome, malo-pomalo, i nije bilo lako... Ponovo smo izgradili poverenje i to je to. Mi se volimo, verovatno zauvek i to nije nešto što ćemo pokušati da promenimo. Mislim da je on bio ljubav mog života – rekla je tada pevačica. 

Posle neuspele ljubavi, Rijana je brzo uplovljavala u veze i još brže iz njih izlazila. Povezivali su je s bejzbol igračem Metom Kempom, bila je i u vezi s Drejkom, ali je i iz nje brzo izašla. 

Da je iz svojih ljubavnih brodoloma mnogo naučila, pokazala je obožavaocima na Tviteru. Naime, kada joj je jedan od njih zatražio ljubavni savet, lepotica sa Barbadosa odmah mu je odgovorila, a on se pohvalio ostalima. - 

Hej, Rijana, kako si prebolela slomljeno srce? Ja se borim... - napisao je dečko. 

Samo veruj da je slomljeno srce dar sam po sebi! Plači ako moraš, ali neće trajati večno! Pronaći ćeš ljubav ponovo i biće još lepše! U međuvremenu uživaj u svemu što TI jesi - odgovorila mu je Rijana.

Tekst: Suzana Obradović

Izvor: Lepa & Srećna