Pupoljci bambusa koriste se u ishrani. Simbolika bambusa potstiče nas na duboke i praktične životne lekcije.

Bambus je u Kini simbol dugovečnosti, a u Indiji prijateljstva.  Slede najvažnije lekcije koje nam donosi bambus kako bi se podsetili na ono što već znamo, ali u svakodnevnici često zaboravimo!

Ono što izgleda slabo može biti vrlo snažno.

Telo najveće vrste bambusa nije veće od mnogih drugih stabala u šumi. Uz to, podnose hladne zime i vrlo topla leta i ponekad su jedina stabla koja stoje nakon oluje. Prisetite se reči Yoda učitelja: veličina nije važna. Pogledaj mene. Sudiš li o meni prema mojoj veličini? Važno je ne podcenjivati ​​druge ili sebe temeljem predočavanjima o tome što je slabo, a što snažno. Ne moramo biti veliki da bi bili snažni. Ne moramo pohađati poznatu školu, već kao i bambus stajati uspravno, verovati u vlastite snage i znati da smo snažni kad trebamo biti. Setite se takođe da je snaga u vedrini, otvorenosti i transparentnosti… u ljubaznosti, saosećanju i saradnji!

Saviti se, ali ne slomiti se.

Jedna od impresivnih stvari o bambusu je njegovo ljuljanje na povetarcu. Taj nežan lepršav pokret je simbol poniznosti. Temelj bambusa je čvrst, ali se kreće i ljulja skladno s vetrom… ne bori se protiv njega. Čak i nakon najjačeg vetra, bambus i dalje stoji uspravno. Saviti se, ali ne slomiti je jedna od tajni uspeha bilo da je reč o stablu bambusa, teškim situacijama ili bavljenju svakodnevnim životnim stvarima.

Usporite svoj zaposlen um.

Danas raspolažemo s ogromnom količinom informacija kao nikada pre, a većina nas živi vrlo brzim tempom. Život je postao poprilično užurban i u nekim trenucima vrlo haotičan. Često je teško primetiti signal od sve te silne buke. U ovoj vrsti okruženja, sve je važnije usporiti i odvojiti vreme kako bismo smirili svoj zaposlen um, uživali mirnoću bambusa, tako da možemo stvari videti jasnije.

Budite uvek spremni.

Veliki aikido majstor Kensho Furuya je rekao: ratnik, kao i bambus, je uvek spreman za akciju. Kroz trening i praksu možemo razvijati svoj način stanja u kojem je naše biće spremno za svaku situaciju bez obzira radilo o se pozitivnom ili negativnom iskustvu.

Pronađite mudrost u praznini.

Da bi nešto naučili, prvi korak je isprazniti sebe od unapred stvorenih pojmova. Čovek ne može ispuniti čašu koja je već puna. Šuplja unutrašnjost bambusa podseća nas da smo često prepuni sebe i vlastitih zaključaka tako da nemamo prostora za bilo što drugo. Kako bismo mogli primiti mudrosti i iz prirode i od ljudi, trebalo bi biti otvoreni za ono što je novo i drugačije. Kada ispraznimo um od naših predrasuda, ponosa i strahova, tada postajemo otvoreni za sve mogućnosti.

Posvetite se svom rastu i razvoju.

Bambus je među najbrže rastućim biljkama na svetu. Nije važno ko smo ili gde se nalazimo – imamo neverojatan potencijal za rast! Kontinuirani razvoj, ti mali koraci su dragoceniji nego veliki skokovi. Naš kontinuirani rast, kao rast bambusa, može biti vrlo značajan kad se osvrnemo na ono što i gde smo nekad bili. Možda s vremena na vreme postanemo obeshrabreni i osećamo de nema poboljšanja. U tim trenucima ne treba se obeshrabriti, jer ako nismo odustali onda rastemo samo to možda ne možemo percipirati u datom trenutku. Nije važno koliko brzo ili sporo se razvijamo, već je bitno da se krećemo napred.

Izrazite svoju korisnost kroz jednostavnost.

Aikido majstor Kensho Furuya kaže da bambus kroz svoju jednostavnost izražava svoju korisnost i da bi čovek treba da učini isto. Mi trošimo jako puno svog vremena pokušavajući da pokažemo koliko smo pametni, možda uveriti sebe i/ili druge da smo vredni njihove pažnje i pohvala. Često je komplikovano ono što je jednostavno kako bi ostavili dobre impresije i ne uspevamo pojednostaviti složene stvari iz straha da drugi ne bi saznali ono što mi znamo. Život je dovoljno složen i bez našeg suvišnog komplikovanja. Kad bismo nadvaladali naš strah, bili bismo kreativniji i pronašli jednostavnija rešenja čak i za najsloženije probleme koje u završnicii mogu pružiti veliku korist za našu publiku, kupce, i okruženje.

Oslobodite svoju energiju kako biste se pokrenuli.

Bambus je simbol sreće i jedan od simbola Nove godine u Japanu. Slika snegom pokrivenog bambusa predstavlja sposobnost da se pokrenemo nakon doživljene nevolje. Po zimi gust sneg savija bambus sve dok ne postane težak, tada počinje padati s njega i bambus se ponovno uspravi i time sav sneg otrese sa sebe. Bambus je podnio težak teret snega, ali na kraju imao je snage da se pokrene!

Smejte se i igrajte.

Zvuk bambusovog lišća po vetrovitom danu pomalo zvuči kao šuma smeha (ako upotrijebite maštu :))… to je vrlo umirujući zvuk. Sam bambus takođe je povezan s razigranošću obzirom da je bio korišten naraštajima u tradicionalnoj izradi japanskog zmaja, umetnosti i izradi tradicionalnih lutaka. Poznata važnost nasmejanosti i zaigranosti što i danas moderna nauka dokazuje da ti elementi imaju važnu ulogu za naše pozitivno mentalno i fizičko zdravlje.

Ne treba da budemo savršeni… treba da budemo samo otporni i fleksibilni. To je najveća lekcija iz bambusa!

Fusuigaki, japanski Feng Shui

Kad se daruje u Japanu, bambus se poklanja zato što je simbol predanosti i iskrenosti. U kući je bambus simbol dugovečnosti i dobrog zdravlja.

Po fusuigakiju, japanskom feng shuiju, bambus je najbolja biljka koju možete uzgajati u kući. Veruje se da je bambus biljka sreće između ostalog i zato što u sebi sadrži svih pet elemenata: drvo, zemlju, vodu, vatru i metal.

Dva bambusa su simbol ljubavi i sretnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.

Izvor: Atma