Mnogima pada na pamet scena iz serije "Seks i grad" – Keri Bredšo koristi svoju rernu kao skladište za skupu garderobu. Možda ovo funkcioniše za nekoga ko nikada ne kuva, ali stručnjaci kažu da je skladištenje bilo čega u rerni, pa čak i posuđa, loša ideja.

Opasnost od požara

Najveći problem je bezbednost. Dovoljno je samo jednom da zaboravite da ste nešto ostavili u rerni i da uključite grejanje – posledice mogu biti ozbiljne.

Čak i ako su u pitanju lonci i tiganji koji mogu u rernu, može doći do oštećenja: iskrivljenja, ljuštenja nelpljivih premaza, pa čak i topljenja plastike.

Mišel Urban, profesionalna organizatorka iz kompanije "The Organized House", savetuje da se pre ovakvog rešenja razmisli o dugotrajnijim i funkcionalnijim opcijama:

  • zidni nosači
  • organizatori za fioke
  • pregrade za tiganje
  • kolica na točkiće

Više nered nego pomoć

Lisi Miligan Val, organizatorka iz San Franciska, kaže da skladištenje u rerni deluje kao dobra ideja, ali samo na prvi pogled.

Zvuči poznato? Izvlačite tiganje da biste skuvali ručak, pa ih stavljate na kuhinjski pult… Dok kuvate, sudarate se sa njima. Posle, treba da sačekate da se ohlade i opet da ih vratite. A u praksi, većina ljudi to i ne uradi, pa sve ostane na pultu, praveći još veći haos.

Zato je, kako kaže, mnogo bolje osmisliti dugoročno rešenje koje će vam uštedeti energiju i vreme. Nije poenta da prostor samo popunite već da ga koristite pametno.

Rerna, šporet
Foto: Shutterstock

Kad može, a kad ne može?

Ako baš nemate mesta i ne kuvate često – u redu je da kratkoročno čuvate posuđe u rerni. Ali samo pod jednim uslovom: da ga obavezno izvadite pre nego što uključite grejanje.

Lisi dodaje još nešto važno:

"Jedino oni koji nikada ne koriste rernu mogu bezbrižno da u njoj nešto drže. I to je sasvim okej – organizovana kuhinja se ne pravi po šablonu, već prema vašim navikama i načinu života."

Pogledajte još i da li rerna treba da ostane otvorena nakon pečenja.

BONUS VIDEO: