Svi znamo onaj trenutak kad izvadimo peškir iz ormara ili skinemo sa žice, pa umesto da nas dočeka onaj poznati, mekani osećaj - tkanina deluje grubo, ne upija vodu kako treba, a ponekad čak ima i ustajao miris.

To ne znači da je peškiru "istekao rok trajanja", već da je došao trenutak da mu se posveti više pažnje i da ga dubinski osvežite. 

Za to nije potrebno ništa specijalno ni skupo - dovoljni su vam alkoholno sirće i soda bikarbona, dva sastojka koje svi imamo u kuhinji.

Sirće i soda bikarbona su moćna kombinacija kada se pravilno koriste, jer zajedno efikasno uklanjaju bakterije, eliminišu neprijatne mirise, razbijaju naslage deterdženta i omekšavaju tkaninu. Međutim, postoji važna stvar koju mnogi previđaju - ova dva sastojka ne treba mešati direktno jedan sa drugim, jer se hemijski neutralizuju. Zato ih treba koristiti u fazama, i najbolje - pri ručnom pranju.

Za početak, pripremite čistu veću posudu, lavor ili kofu. U nju sipajte toplu vodu -ne previše vruću, da ne biste oštetili vlakna tkanine - i dodajte pola šolje običnog alkoholnog sirćeta. Promešajte vodu da se sirće ravnomerno rasporedi. Zatim potopite jedan ili više peškira, vodeći računa da su potpuno uronjeni. Ostavite ih tako da odstoje u sirćetnoj kupki oko 30 minuta. Tokom ovog vremena sirće će delovati kao prirodni dezinfekant i omekšivač - uklanja mikrobe i neprijatne mirise, ali i pomaže da se razbiju tragovi omekšivača i deterdženta koji se s vremenom talože u tkanini.

pranje peskira.jpg
Foto: Shutterstock

Kada prođe pola sata, izvadite peškire iz te vode, a u istu tu vodu dodajte četvrtinu šolje sode bikarbone. Mešavina će odmah početi da peni - to je znak da se pokrenula hemijska reakcija. Soda bikarbona je prirodni dezodorans, omekšivač i sredstvo za uklanjanje masnoće, pa je odlična i za peškire koji su u kontaktu sa kožom, kremama, šminkom ili uljima.

Nakon što ste dodali sodu bikarbonu, vratite peškire nazad u vodu i lagano ih rukama mešajte, trljajte i presavijajte nekoliko minuta. Ovaj korak je važan, jer pokreće "mehaničko pranje" koje dodatno pojačava efekat čišćenja. Zatim ih izvadite iz te vode i isperite pod mlazom hladne vode.

sperite ih temeljno, sve dok voda koja izlazi ne bude bistra i dok ne osetite da su peškiri "čisti" pod rukom - bez "klizavog" osećaja, bez pene i bez neprijatnog mirisa. Ceo ovaj proces nije težak, ali zahteva malo strpljenja.
Nakon ispiranja, pažljivo ih iscedite rukama - bez agresivnog uvrtanja koje može oštetiti vlakna - i okačite ih da se osuše prirodno, idealno napolju. Sunčeva svetlost ima prirodno antibakterijsko dejstvo i dodatno posvetljuje svetle tkanine, dok svež vazduh daje tkaninama lepši miris i prirodnu mekoću.

peskiri omeksivac.jpg
Foto: Shutterstock

Mnogi stručnjaci savetuju da izbegavate korišćenje omekšivača kada perete peškire. Iako deluje kontraintuitivno, komercijalni omekšivači zapravo smanjuju upijanje peškira jer oblažu vlakna silikonskim slojem koji čini da voda klizi po površini umesto da je upije. Ako primetite da su vam peškiri tvrdi ili da su počeli da mirišu čudno, to je znak da su se nagomilali ostaci omekšivača i da je vreme za tretman sirćetom i sodom.

Ako vam se ovaj metod dopada, ali vam je ručno pranje previše naporno, postoji i alternativa - parno čišćenje. Ako imate paročistač, upotrebite ga i na peškirima. Para dezinfikuje i osvežava tkaninu bez oštećenja vlakana i bez upotrebe hemikalija, a ovaj metod je naročito koristan za peškire koje ne koristite često.  Pročitajte i koliko često treba da menjamo peškire i kuhinjske krpe.