Kada razmišljate o mestima u kuhinji na kojima se zadržavaju bakterije, verovatno vam prvo padnu na pamet daska za sečenje ili kuhinjska krpa.

Ipak, stručnjaci već godinama ukazuju na jedan mnogo gori izvor nečistoće - kuhinjski sunđer.

Da, upravo taj mali, naizgled bezazleni sunđer koji koristite za pranje sudova zapravo je idealna "teritorija" za razvoj bakterija. Njegova struktura puna rupica, kanalića i sitnih udubljenja omogućava da se čestice hrane lako zadrže, a vlažno okruženje doprinosi brzom razmnožavanju mikroorganizama. Ukratko — savršeni uslovi za pravi mali bakterijski "haos".

Možda mislite da redovno menjanje sunđera rešava stvar u potpunosti? Ili da će ga mašina za sudove dezinfikovati? Nažalost, čak ni mašina za sudove ne daje garanciju da će sunđer iz nje izaći čist.

kuhinjski sundjer.jpg
Foto: Shutterstock

Zato stručnjaci sve češće preporučuju da klasični sunđer zamenite - silikonskim. Silikonski sunđeri imaju glatku, neporoznu površinu koja ne zadržava prljavštinu i lako se pere. Možete ih oprati toplom vodom, u mašini ili čak prokuvati bez bojazni da će izgubiti oblik ili efikasnost. Oni ne upijaju mirise, brzo se suše i - najvažnije - ne pružaju mikroorganizmima prostor za razmnožavanje.

siliknski sundjer.jpg
Foto: Shutterstock

Možda vam neće delovati jednako efikasno kada perete čaše ili staklene tanjire, ali silikonski sunđeri su odlični za uklanjanje ostataka hrane, pogotovo ako ih koristite odmah nakon obroka. A ako vam je stalo do higijene u kuhinji, ovo je mala, ali značajna promena koja može mnogo da znači. Pročitajte i kako da vam kuhinja uvek bude uredna.

BONUS VIDEO: 

00:17
kuhinja Izvor: MONDO/Balša Janković