Palačinke su među najomiljenijim slatkišima kojima se raduju sve generacije. Međutim, njihova priprema nije zavijena dozom misterije, niti je toliko uzbudljiva domaćicama. Ne, ako ih ne spremate na francuski način sa "sizet" sosom. Neki tvrde da je ime došlo od naziva putera koji se koristio u receptu (beurre Suzette), dok drugi kažu da je za ime palačinki zaslužna izvesna mlada Francuskinja po imenu Sizet...

Priprema ovih palačinki ima pravi sve karakteristike kulinarske predstave. Uobičajene palačinke kuvane u fantastičnom i osvežavajućem sosu od citrusa, a zatim prelivene alkoholom u plamenu. 

Za ovu vrhunsku poslasticu potrebno vam je:

Za palačinke:

  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • rendana kora jedne pomorandže
  • 30 g šećera u prahu
  • 50 g putera

Za sos:

  • 150 ml soka od ceđene pomorandže
  • rendana kora jedne pomorandže
  • sok od jednog limuna
  • iseckana pomorandža
  • 30 g šećera
  • 30 ml likera od pomorandže
  • 30 ml brendija ili konjaka
  • 50 g putera

Postupak pripreme palačinki "sizet" pogledajte u galeriji.

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Ako običnim palačinkama dodate ukusan sos od pomorandže i limuna, pa ih prelijete alkoholom u plamenu, dobićete fantastičnu francusku poslasticu.