Male, ali promišljene promene u ishrani mogu znatno da snize nivo "lošeg" holesterola i da poboljšaju zdravlje srca i to - bez lekova. Ključ je u topivim vlaknima, zdravim mastima i izbegavanju zamki "zdrave" ishrane.
Topiva vlakna
Hrana bogata topivim vlaknima - poput ovsenih pahuljica, integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki - deluje kao "sunđer" u sistemu za varenje. Ona se vezuje za holesterol i izbacuje ga iz tela pre nego što uđe u krvotok.
Nutricionista dr Keti Mekmanus naglašava da ono što jedemo može imati jednako veliki uticaj za regulisanje holesterola kao i genetika.
Integralne žitarice, poput tradicionalne ovsene kaše (ne instant), smeđeg pirinča i ječma, posebno se preporučuju. Umesto belog brašna i belog pirinča, birajte integralno brašno i smeđi ili divlji pirinač i to ne samo zbog holesterola, već i zbog boljeg varenja i stabilne energije.
Ne zamenjujte masnoće šećerom
Jedna od najčešćih grešaka u ishrani je zamenjivanje masti šećerom. Dr Keti upozorava da ova taktika može dovesti do povišenih triglicerida i dodatno ugroziti srce. Umesto toga, opredelite se za prirodno bogate izvore proteina i vlakana, kao što su sočivo, leblebije i tofu.
Boje i dobre masnoće
U skladu sa preporukama Medicinskog fakulteta Harvard, što je tanjir "šareniji", što je više voća i povrća, to bolje. Ove namirnice ne samo da sadrže antioksidante, već i biljne proteine sa malo masti i puno vlakana. Od ulja, birajte maslinovo, orahovo ili ulje lana i jedite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, kao što je losos.
Pravilna ishrana i za one na terapiji
Iako promena životnog stila donosi brojne koristi, osobe sa porodičnom hiperlipidemijom (nasledno visokim holesterolom) možda će ipak morati da uzimaju terapiju. Ipak, čak i tada, ishrana je ključni deo strategije. Stručnjaci sa Harvarda poručuju: "Konsultujte se s lekarom, ali znajte da vam je ishrana i dalje prva linija odbrane." Pročitajte i koji još holesterol postoji, pored "dobrog" i "lošeg".
BONUS VIDEO: