Ako ste neobično umorni ili stalno žedni, uzrok može biti povišen nivo šećera u krvi.
Čak i kratkotrajno povišen šećer može da iscrpi energiju, pogorša raspoloženje i naruši dugoročno zdravlje. Ako primetite simptome naglog skoka i pitate se kako da brzo snizite šećer u krvi, postoje jednostavni, naučno potvrđeni koraci koji mogu pomoći.
Ipak, važno je napomenuti da kućni trikovi ne mogu trenutno izlečiti hiperglikemiju. Kako kaže dr Vanita Rahman, direktorka Barnard medicinskog centra: "Visok šećer ne nastaje preko noći i ne može da nestane preko noći. Međutim, dosta toga možete odmah da učinite kako biste organizam pokrenuli u pravom smeru, a razliku možete da osetite već za nekoliko sati."
Glukoza je osnovni izvor energije za telo, ali kada njen nivo ostane previsok predugo, posledice mogu biti ozbiljne.
Hronično visok šećer može da ošteti krvne sudove i nerve, što povećava rizik od problema sa vidom, bubrezima, srcem i čak moždanog udara. Jedan od ključnih faktora je insulinska rezistencija, kada ćelije prestaju da reaguju na insulin. To stanje se razvija postepeno zbog ishrane, gojaznosti, fizičke neaktivnosti i genetike.
Koliko je šećer previsok?
- normalna vrednost (natašte): ispod 100 mg/dL
- povišena vrednost: između 101–125 mg/dL
- visoka vrednost: 126 mg/dL i više
Za tačnu procenu, treba izvesti i test glukoze natašte.
Kako brzo smanjiti šećer u krvi?
Prošetajte posle obroka
Fizička aktivnost pomaže mišićima da troše glukozu, čime se smanjuje njen nivo u krvi. Studije pokazuju da šetnja od 2 do 5 minuta unutar pola sata nakon obroka značajno smanjuje skokove glukoze i poboljšava osetljivost na insulin. Bitno je da radite ono što vam prija i što možete praktikovati redovno.
Smanjite unos masti
Masnoća ometа delovanje insulina, pa se preporučuje izbegavanje ulja, pržene hrane, životinjskih masti, pa čak i orašastih plodova u velikim količinama.
Istraživanja pokazuju da niskomasni obroci izazivaju manji porast glukoze u poređenju s masnim jelima. Čak i jedan dan ishrane s visokim udelom masti može pogoršati osetljivost na insulin za 28 odsto.
Jedite ugljene hidrate na kraju obroka
Redosled unošenja hrane menja način na koji se šećer apsorbuje. Ako prvo pojedete povrće i proteine, a tek na kraju ugljene hidrate, nivo glukoze može biti i do 40 odsto niži u prvom satu nakon jela. Započnite obrok salatom, pasuljem, tofujem ili drugim izvorom biljnih proteina.
Jedite svesno
"Način na koji jedemo je podjednako važan kao i to šta jedemo", kaže dr Rahman.
Isključite ometanja, jedite polako i prestanite kad ste siti. Jedno istraživanje pokazalo je da je svesno jedenje tokom tri meseca značajno snizilo nivo šećera u krvi.
Brze promene mogu da daju početne rezultate, ali trajna poboljšanja će se postići doslednim ponašanjem. Dr Rahman ističe da najveću korist daje biljna, niskomasna ishrana: voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke.
U njenoj klinici, ljudi koji su tri meseca sledili ovaj plan smanjili su težinu, poboljšali šećer u krvi i često smanjili potrebu za lekovima. "Dajte sve od sebe tokom 12 nedelja – telo će vam biti zahvalno", poručuje dr Rahman. "Većina ljudi se oseća toliko bolje da ne želi da se vrati na staro." Pročitajte i koja tri pića su najgora za sve koji imaju povišen šećer.
BONUS VIDEO: