Česte noćne more i nemirni snovi mogu da ukazuju na prisustvo nekih bolesti, pokazalo je istraživanje sa Kings koledža u Londonu i Univerziteta Kembridž.

Istraživači su anketirali 675 ljudi koji pate od lupusa i 400 lekara koji rade sa pacijentima pogođenim ovom bolešću. Obavljeni su i detaljni intervjui sa 69 osoba koje žive sa sistemskim autoimunim reumatskim oboljenjima.

Pacijenti su pitani o vremenu pojave 29 neuroloških i mentalnih simptoma kao što su: depresija, halucinacije, gubitak ravnoteže. Lekari su ih zamolili da ih zapišu redosledom kako su se pojavljivali. Jedan od najčešćih simptoma bile su noćne more koje su prekidale san. Trećina njih je rekla da se ovaj simptom pojavio pre lupusa.

Lupus je bolest koja utiče na nervni sistem. Može da izazove probleme sa kožom, zglobovima, bubrezima i drugim organima.

"Dugi niz godina sam razgovarao o noćnim morama sa svojim pacijentima sa lupusom i verovao da oni imaju neke veze sa napredovanjem njihove bolesti. Zato je vrlo važno da lekari pitaju pacijente o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijskim simptomima" rekao je Dejvid Kruz, profesor medicine na Kings koledžu u Londonu.

Još jedan simptom, pored noćnih mora, bile su i halucinacije tokom dana. Pacijenti su navodili da se osećaju zastrašeno, kao da su u snu i dezorijentisano, kao "Alisa u zemlji čuda".

Noćne more mogu da nastanu i iz drugih uzroka: stresa, anksioznosti, poremećaja spavanja određenih lekova ili poremećaja mentalnog zdravlja, a jedan od najčešće proučavanih uzroka je posttraumatskistresni poremećaj (PTSP).

Prema stručnjacima sa Hardvarda, posttraumatske noćne more često uključuju elemente slične traumi koja je doživljena. Gotovo uvek se dešava da ove more reprodukuju traumatski događaj.

Pogledajte i koja slavna glumica Holivuda pati od neizlečive bolesti.

BONUS VIDEO:

Najstravičnije rečenice lekara kojima su pacijentima saopštili da boluju od teške bolesti Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.