Ako ste na koži videli crvenu tačku koju ranije niste imali, ne brinite, u pitanju je angiommali benigni tumor koji se sastoji od krvnih sudova i potpuno je bezopasan. Postoji nekoliko vrsta i mogu se naći bilo gde na telu.

Mnogi ljudi ih dobiju nakon trideset godina. Uglavnom su to veoma male tačke koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih mogu imati i na grudima. Pojavljuju se zbog promena na koži i krvnim sudovima koje dolaze sa godinama. U ovom slučaju radi se o tzv. angioma u obliku minijaturne trešnje.

Ako angiom izgleda kao tačka od koje se granaju krvni sudovi, to može ukazivati na probleme sa jetrom, bolesti cirkulatornog sistema ili hormonsku neravnotežu u telu. Ova vrsta se zove – pauk angiom. Pojavljuju se češće u detinjstvu i tokom trudnoće, a kada se pojave u većem broju mogu da upozore na oštećenje jetre.

angiom 3.jpg
Shutterstock  

Ako primetite da se crvena tačka neočekivano promenila u veličini, obliku ili je počela da krvari, obratite se lekaru. 

"Angiome ne treba lečiti osim ako krvare ili smetaju. Mogu se tretirati elektrodesikacijom, tečnim azotom ili laserom. Sve tri vrste tretmana obično daju dobar kozmetički rezultat. Elektrodesikacija se sastoji od dodirivanja kože električnom iglom i uništavanja krvnih sudova.

angiom 4.jpg
Shutterstock  

Tečni azot je hladan gas koji se raspršuje na kožu pištoljem za prskanje ili se nanosi vatom. Laser koristi snop koncentrisane svetlosti", kažu stručnjaci američkog osteopatskog koledža za dermatologiju, napominjući da se angiomi ponekad ponavljaju nakon tretmana.

Najbolja prevencija angioma je zdrav način života i uravnotežena ishrana. Jedite puno voća i povrća i ne zaboravite na zdrave masti poput onih iz avokada i maslinovog ulja. Ovo će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi 24sata.hr

Pročitajte i kako da prepoznate opasan mladež.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda osip roseola kod dece keywords: dete, osip, virusna infekcija, roseola TikTok/brookejeffymd

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. / 24sata.hr