Kada se Novak Đoković povredio na turniru "Rolan Garos" u Parizu, ceo svet se upitao - kako boli kad se pokida meniskus?

I da li se ovakva povreda dešava samo sportistima ili i "običan svet" može da je doživi?

"Povreda meniskusa je jedna od najčešćih povreda kolena i dešava se ljudima svih starosnih dobi, bez obzira na stepen njihove fizičke aktivnosti", kaže dr Lijana Miler, vanredni profesor ortopedske hirurgije na Univerzitetu Pensilvanije.

"Šta više, kod svih starijih od 40 godina, rizik od pucanja meniskusa je veći", objašnjava doktorka. "Meniskus je hrskavica u obliku latiničnog slova C koja stoji kao neko `jastuče` između kostiju potkolenice i natkolenice. Postoje po dva meniskusa u svakom kolenu, jedan sa njegove spoljašnje, a drugi sa unutrašnje strane. Oni obezbeđuju kolenu stabilnost."

Prema rečima dr Miler, povrede meniskusa mogu da variraju, od toga da se samo okrzne ivica pa do toga da pukne po obimu.

pucanje meniskusa.jpg
Shutterstock  

Težina simptoma i bolovi zavise upravo od toga kakva je priroda povrede. Nekad ona prođe i neprimetno, a nekad povređeni oseća jake bolove, a koleno otekne.

Simptomi povrede meniskusa su:

  • jak bol i osećaj pucanja u trenutku povrede
  • otok kolena
  • ukočenost kolena, bolovi pri ispravljanju noge
  • bol pri svakom pokretu, naročito ako se krećemo bočno i
  • osećaj da je koleno "zaključano".

Pucanje meniskusa kod mlađih i kod starijih ljudi obično nema isti uzrok.

1. Traumatske povrede

Kada se naglo promeni pravac kretanja, kao što se to čini u fudbalu, košarci, ali i tenisu, koleno se naglo okrene ili rotira i to dovodi do pucanja meniskusa. Takva povreda je češća kod mlađih osoba.

2. Degenerativne povrede

Kao posledica degenerativnih promena u starenju, dolazi do krzanja hrskavice, a pucanja su češća prilikom relativno bezazlenih događaja. Dešava se da pacijent sklizne sa trotoara na kolovoz ili mu se povodac zaplete oko nogu dok šeta psa.

meniskus.jpg
Shutterstock  

Do povrede tada dolazi još češće ako je prethodno prisutan artritis, degenerativna promena hrskavice. Takođe, ako osoba nije imala artritis, on se može razviti posle pucanja meniskusa ukoliko se nije dalo dovoljno vremena kolenu da se zaceli i izleči.

Koliko vremena treba da povreda meniskusa zaraste

Kod teških povreda meniskusa neophodne su fizikalna terapija, injekcije steroida pa i hirurška operacija. U tom slučaju, oporavak može da potraje i do šest meseci.

Operacija je najčešće potrebna ukoliko se fragment meniskusa pokreće ili ga je uhvatio zglob kolena, pa izaziva bol i oticanje. Operacija se najčešće obavlja artroskopski, a ponekad je neophodna i zamena meniskusa.

boli koleno zena.jpg
Shutterstock  

Kod lakših povreda, meniskus može da se zaleči i za četiri do osam nedelja. Tokom oporavka, potrebno je da noga bude podignuta, stavljaju se obloge leda, a fizičko opterećenje nije dozvoljeno. Vežbanje počinje prema dogovoru sa fizioterapeutom koji određuje i vrstu vežbi.

Da bi kolena sačuvala dobru formu, važno je da vežbate butni mišić - kvadriceps, a neke od jednostavnih vežbi pogledajte i u video snimku.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.