Trepavice imaju mnogo veću ulogu od estetske. Tu su da štite oko od infekcija, povreda i prljavštine. Normalno je da opadaju i ponovo rastu na svakih 6 do 10 nedelja, ali ako primećujete da su se dosta proredile, možda postoji zdravstveni problem.

Ukoliko ne gubite kosu ni obrve, već samo trepavice, uzrok najčešće može da bude iritacija zbog kozmetike. Ako ste nedavno promenili proizvođača maskare ili senke, proverite da li sadrži neku supstancu na koju ste alergični ili koja može da izazove iritaciju. Takođe, uvijač za trepavice često izaziva ovaj rpoblem. Pokušajte da ga ne koristite nekoliko nedelja i ispratite da li će doći do promene na bolje.

Dermatolozi upozoravaju i na brojne bolesti koje mogu da budu uzroci ovog problema. Blefaritis je jedna od najčešćih. Ukoliko osećate svrab ili peckanje na ovom delu lica, posetite dermatologa kako biste proverili da li je došlo do hronične upale i problema sa folikulima trepavica.

Ukoliko primećujete da vam pored trepavica opadaju i obrve, kao i kosa, to može da ukazuje na određene zdravstvene probleme ili stanje neravnoteže u organizmu. Alopecija je jedna od bolesti koja izaziva potpun ili delimičan gubitak kose i drugih dlaka na licu i telu. Takođe, opadanje dlaka može da ukazuje i na poremećaj štitne žlezde i tada najčešće dolazi i do gubitka kilograma, objasnila je Rona Silkis, stručnjak za plastičnu i očnu hirurgiju. Njen savet je da budete oprezni sa proizvodima koje nanosite na trepavice, a naročito sa uljima koja podstiču rast i sličnim neispitanim sredstvima.

Ponekad uzrok opadanja možete da pronađete i u neuravnoteženoj ishrani, kao i u hroničnom stresu ili hormonskim terapijama.

Kada treba da se obratite lekaru?

  • ako primećujete gubitak trepavica na oba oka
  • ukoliko gubite istovremeno i kosu ili obrve
  • ako primećujete promene na koži oput svraba, crvenila ili perutanja
  • ako imate bilo kakav problem sa vidom

Pogledajte i kako da imate holivudski guste trepavice.

BONUS VIDEO:

Trik od 200 dinara za duge i uvijene trepavice, kao da ste radili lash lift TikTok/brighattas

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.