Spavanje u paru, prema nekim stručnjacimamože pozitivno da utiče na partnerski odnos, ali i da učini da se osećate bolje i da spavate kvalitetnije. Bračna postelja se često posmatra kao simbol intimnosti i povezanosti. Međutim, ako partner nemirno spava ili uveče voli da gleda televizijsku emisiju, dok vi volite da čitate knjigu ili slušate muziku, to može da izazove probleme i da vas navede na razmišljanje o premeštanju u drugi krevet. Jedna studija Univerziteta u Pitsburgu iz 2009. godine otkrila je da parovi koji spavaju zajedno imaju bolji kvalitet sna, što može pozitivno da utiče i na njihovo zdravlje

Studija je objavljenja 2010. u časopisu "Slip" (Sleep), a uključivala je 360 žena srednjih godina, čija je prosečna starost bila 51 godina. Prijavile su status veze i praćen je njihov kvalitet spavanja. Žene koje su bile stabilno udate imale su bolji san kako subjektivno, tako i objektivno, od onih koje su spavale same. Ipak, kod tek udatih žena situacija je nešto drugačija, njihov san je nemirniji, istakla je Vendi Troksel, doktorka socioloških nauka i autorka studije. To je verovatno zbog toga što je potrebno vreme da bi se stekle određene navike u vezi sa spavanjem. 

Sa druge strane, Troksel ističe da nije uvek sve tako jednostavno:

"Ako gledamo objektivno na spavanje, pojedinci zapravo lošije spavaju sa partnerom. Naime, ako spavate sa nekim ko hrče, verovatno ćete ga kriviti za do 50 odsto svojih poremećaja spavanja", navela je doktorka i dodala da postoje i parovi koji ne odustaju od spavanja zajedno čak ni kada postoje problemi:

"Čak i kada ljudi pate od nedostatka sna zbog svog partnera, i dalje kažu da više vole da spavaju sa njim nego da noć provedu sami. To sugeriše da naš mozak daje prioritet našoj potrebi za blizinom i sigurnošću tokom noći, čak i kada to šteti našem snu", zaključila je Troksel.

Pročitajte i kako se zauvek rešiti nesanice bez tableta.

BONUS VIDEO:

NEZAVISNO OD MUŠKARCA U KREVETU TRAJE ISKLJUČIVO 20 MINUTA Lidija Vukićević šokirala sve žene: Otkrila ŠTA UVEK RADI PRED SPAVANJE Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.