Da li ste nekada čuli za mini moždani udar? U pitanju je takozvani prolazni ishemijski napad, koji stručnjaci opisuju kao "udar upozorenja" koji prethodi "pravom" moždanom udaru. Ipak, iako ga nazivaju prolaznim, lekari smatraju da je mini šlog jednako opasan kao klasičan moždani udar i da zahteva lekarski pregled i terapiju.

Čak su i simptomi mini šloga i moždanog udara veoma slični, ali ključna razlika je u tome što kod mini udara oni najčešće prolaze nakon manje od sat vremena.

Ovo su znakovi upozorenja koji govore da ste imali prolazni ishemijski napad:

Slabost i problemi s ravnotežom

Ovo je jedan od najčešćih simptoma i obično se dešava na jednoj strani tela.

Problemi sa vidom

Neki pacijenti usled prolaznog ishemijskog udara mogu doživeti gubitak vida na jednom ili oba oka ili dvostruki vid.

starija žena.jpg
Shutterstock  

Opuštenost ili utrnulost lica ili utrnulost

Spuštanje lica ili gubitak kontrole mišića na jednoj strani takođe je jedan od simptoma. Možda ćete osetiti utrnulost ili teškoće da se nasmejete ili pomerite deo usta.

Slabost ruku

Kod mini moždanog udara podizanje predmeta ili ruke mogu se činiti kao veoma teški zadaci, posebno ako ranije niste imali nikakvih problema. Ovaj simptom se takođe obično javlja na jednoj strani tela.

Teškoće sa govorom

Teškoće u pronalaženju pravih reči i nejasan govor takođe su jedan od znakova mini šloga.

zena place.jpg
Shutterstock  

Iako ga nazivaju prolaznim i mini udarom, ovo stanje treba da shvatite ozbiljno i potražite lekarsku pomoć, naročito jer istraživanja pokazuju kako jedna od pet osoba koje dožive mini šlog, kroz 90 dana dožive i klasični moždani udar.

Javite se lekaru ako osetite ove simptome, koliko god kratko trajali, jer će lekari tada tražiti pregled mozga i krvnih sudova, kao i srca, ali i proceniti faktore rizika koji povećavaju rizik od moždanog udara, koji se upravo na taj način mogu smanjiti.

Saznajte i koji simptomi ukazuju da vam se u telu stvorio tromb.

BONUS VIDEO

"DOĐU NAM ODUZETI, A POSLE 12 SATI HOĆE KUĆI" Dr Ranko Raičević otkrio kako da prepoznate MOŽDANI UDAR: Ovo je ključno Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna / B.S.