"Izgubila sam prednji zub još kao dete i nikad nisam sanirala gornju vilicu kako treba. Tek kad sam videla ponude za jeftine zubarske usluge u Turskoj, mogla sam da sebi priuštim da se sredim."

Ovim rečima počinje svoju tužnu ispovest Engleskinja Sabrina Ali. Odlučila je da odvoji 1.500 funti, koliko su joj tražili za stomatološke usluge, prevoz od aerodroma do klinike u Izmiru i hotelski smešaj.

"Želela sam most na prednjim zubima i nekoliko navlaka, a za to bi mi u Engleskoj tražili najmaje 3.000 funti", priča Sabrina. Kad su počeli radovi u turskoj klinici, posle anestezije joj je postalo jasno da zubar radi mnogo više nego što su se dogovorili.

"Kad sam konačno videla zube, shvatila sam da su svi sastrugani do maleckih patrljaka. Zubar mi je rekao da je to bio jedini način da mi se zubi ujednače.

Bila sam u šoku, ali delom i uzbuđena što ću dobiti komplet sjajnih krunica. Ponudii su mi veliki popust ako platim kešom, a ukupan račun je bio 4.500 funti. Uspela sam da podignem novac sa kreditne kartice", priča Sabrina.

sabrina ali zubi-min.jpg
TikTok / sabrinaali 

Pet dana je provela u turskom hotelu sa privremenim krunicama. "Bile su toliko grube, nisu mogle dobro da se nameste, a kad je prestalo dejstvo anestezije, bol je postao nepodnošljiv.

"Nisam mogla ni da jedem ni da spavam. Stalno sam išla na tu kliniku i molila da mi pomognu. To je bio pakao", priča Sabrina. Stvar je postala još gora. Kad su stigle fiksne krunice, pokazali su joj kako izgledaju.

"Bila sam u šoku. To nisu bili pojedinačni zubi, već po tri-četiri povezana", priča Sabrina. "Nisu odgovarali ni kad su mi ih fiksirali. A sve me je bolelo. Kad udahnem, osećala sam se kao da mi neko pritiska nerve komadom leda. Međutim, lekar mi je rekao da će se to, vremenom, srediti."

Kad se vratila kući, u oktobru 2000. godine, bol je postao nepodnošljiv. "Stalno su mi ponavljali da će biti bolje. A ja nisam mogla da žvaćem uopšte. U ustima se javio grozan miris, a u levom delu akutan bol."

Sabrina je trpela bolove mesecima, a onda u februaru 2022. godine bila prinuđena da zatraži hitnu zubarsku pomoć. "Kad me je pregledala, zubarka se prosto ukočila. A onda je sela na pod i počela da se moli za mene.

"Stvarno sam se uspaničila", priča nerećna devojka. "Sve je izgledalo kao noćna mora." Ispostavilo se da je dobila akutnu infekciju između kruna na gornjim zubima i desni gde se zadržavala hrana. Otuda i gadan miris. Dali su joj antibiotik, a ona je zvala kliniku u Turskoj, odakle joj se niko nije odazivao na mejl.

"Tek kad sam objavila video na TikToku i pokazala šta mi se desilo, pozvali su me za par dana. Ponudili su i da mi srede zube, a da ja samo platim avionske karte. Nisam imala ni za to, pa su pristali da plate i let.

Ni druga intervencija nije uspela. Sabrina je tražila drugog lekara, ali je dobila onog istog koji je i prvi put napravio problem. Sad je pokušao da izvadi neki zub, a on mu se polomio usred intervencije.

"Stavili su mi novi komplet krunica, ništa nije bolje, već gore", kaže ova nesrećna Engleskinja. Nakon novog videa na TikToku, ponovo su je zvali da joj nude intervenciju, ali ona odbija.

Ni britanski lekari ne mogu da joj pomognu. Samo jedna ordinacija iz SAD je ponudila rešenje, ali će za to Sabrini biti potrebno 15.000 funti.

Tekst: Lepa&Srećna