Od tridesetog rođendana, telo prirodno počinje da gubi mišićnu masu a tada je, nažalost, mnogo lakše da se natalože masne naslage. Da biste ovo sprečili, potrebno je da uvedete i redovno vežbanje, ali i promene u svom jelovniku.

Da biste očuvali mišićnu masu, važno je da povećate unos proteina, a za dijetu je važno da što češće jedete ovih pet namirnica.

Laneno seme

Ovo sitno seme je puno omega 3 masnih kiselina, podseća nutricionistkinja Lisa Jong. Takođe je veoma bogato i vlaknima koja daju osećaj sitosti, a ne donose nove kalorije.

Bobičasto voće

Maline, kupine, jagode i borovnice su idealan dodatak ovsenoj kaši ili smutiju za doručak. Činijica ovog voća s malo meda može da bude odlična užina. Bobice imaju fantastične hranljive sastojke, pune su antioksidanata, ali i dosta vlakana.

Namirnice za mršavljenje posle 40 godine
Foto: Shutterstock 

Avokado

Samo pola avokada je dovoljno da budete siti barem tri do četiri sata, tvrde nutricionisti. Ovo voće jeste kalorično, ali je mnogo zdravija zamena za masne namaze poput putera ili majoneza.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lešnici, kao i semenke suncokreta i bundeve mogu biti veoma zdrava užina. Sadrže dosta vlakana, proteina i zdravih masnoća. Pored toga, imaju i antioksidanse poput vitamina E, flavonoida i resveratrola. Mogu i da pomognu pri dijeti, ali i većoj osetljivosti na insulin.

orasi-min.jpg
Shutterstock  

Kiseli kupus

Sa vrlo malo kalorija i mnogo vlakana, kiseli kupus daje osećaj sitosti i može da utaži glad za nekom drugom, manje zdravom hranom. Probiotici i prebiotici koje sadrži smanjuju apsorpciju masti. Obiluje važnim sastojcima poput gvožđa, folne kiseline, mangana, vitamina C i K1, bakra i kalijuma.

Tekst: Lepa&Srećna