Ljudski mozak je veoma složen i uključen u kompleksne funkcije organizma – kao što su vaš vid, razmišljanje, motoričke sposobnosti i mnoge druge, pa i suptilne promene koje primetimo zahtevaju hitnu posetu lekaru jer mogu ukazivati na ozbiljne bolesti

"Postoji više od 120 različitih tipova tumora koji se mogu razviti u mozgu, u zavisnosti od toga iz kog tkiva nastaju“, tvrde stručnjaci Univerzitet Džons Hopkins i ističu da je samo jedna trećina tumora na mozgu kancerogena.

"Bez obzira da li su kancerozni ili ne, tumori mozga mogu uticati na funkciju mozga i celokupno zdravlje ako narastu dovoljno da pritiskaju okolne nerve, krvne sudove i tkivo“, upozorava lekari. 

Simptomi tumora na mozgu mogu se kretati od glavobolje do ukočenosti ruku i nogu.

"Neki uobičajeni simptomi tumora na mozgu uključuju glavobolju, poteškoće sa pamćenjem, promene ličnosti, promene govora, loše rasuđivanje, slabost, umor“, kaže doktorka Eva Šelton.

Senzorni simptomi uključuju osećaj bockanja i ukočenosti u licu, rukama, šakama, nogama i stopalima, kažu stručnjaci iz Centra za rak Mofit.

"Utrnulost i peckanje uzrokovani tumorom na mozgu imaju tendenciju da utiču samo na jednu stranu tela. Mesto ukočenosti i peckanja zavisiće od toga gde se tumor nalazi u mozgu", tvrde lekari i ističu da su promene u ponašanju takođe jedan od simptoma tumora na mozgu.

Simptom tumora na mozgu
Shutterstock  

"Kada se osobi dijagnostikuje tumor na mozgu, promene u ponašanju i razmišljanju se dešavaju kod većine pacijenata u nekom trenutku tokom lečenja. Promene u ponašanju mogu uključivati blagi gubitak pamćenja, promene raspoloženja ili intenzivne emocionalne izlive", tvrde iz Nacionalnog centra za prevenciju raka.

Simptom koji se obično povezuje sa tumorima mozga je glavobolja, a lekari objašnjavaju kakva glavobolja je alarmanta,

"Svako u nekom trenutku dobije glavobolju. Tumor na mozgu se neće manifestovati glavoboljom koja traje nekoliko sati i nikada se više ne vraća", tvrdi doktor Šaf.

Manje poznat simptom tumora na mozgu, koji se može zanemariti, je gubitak pamćenja. "Mnogi tumori na mozgu se javljaju kod starijih ljudi, a zaboravnost je jedan od simptoma koji se najčešće propuštaju i često se vezuju za starost ili demenciju“, upozorava doktor.

Simptom tumora na mozgu
Shutterstock  

"Memorija je multimodalna funkcija mozga, ali obično ljudi sa tumorima mozga koji pritiskaju frontalni režanj, koji je izvršni centar, imaju zaborav kao glavni simptom", tvrde lekari.

"Gubitak pamćenja povezan sa tumorom na mozgu je više od jednostavnog zaboravljanja gde ste ostavili ključeve“, kažu lekari i upozoravaju da je znak ozbiljnog gubitka pamćenja zaboravljenje imena uobičajenih predmeta i postavljanje istog pitanja iznova i iznova.

Izvor: Lepa&Srećna