Kratkotrajno curenje mokraće prilikom kašljanja, kijanja ili nekog naprezanja je problem koji muči mnoge žene. 

Da li se i vama to dešava, na primer, kad se zasmejete od srca ili savijete iznenada? Povišeni pritisak u predelu bešike u ovakvim situacijama dovodi do oticanja urina. Primarni razlog je slabljenje mišića oko mokraćne bešike, kao i uretre - cevi kroz koju otiče mokraća.

Uzroci mogu biti starenje, gojaznost, porođaj, pa i hronični kašalj. Ova pojava se naziva urinarna inkontinencija i može se usporiti, ublažiti pa i potpuno eliminisati prirodnim putem.

Važno je da žena ojača pomenute mišiće, a za to su najbolje Kegelove vežbe. Nazvane su po ginekologu Arnoldu Kegelu, a učvrstiće mišiće dna karlice. Imaju oblik broja osam, kao da su kružno obmotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora napred i analnog pozadi.

Svi mišići karlice rade kao celina. Kegelove vežbe, ili vežbe mišića donjeg dela karlice, jačaju dva kružna stezna mišića (sfinktera) koja kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine.

Gde se nalaze ti mišići? Otkrićete kad probate da prekinete mlaz mokraće. U tome će vam pomoći upravo mišići dna karlice i njih treba da vežbate. Stegnite ih na desetak sekundi, pa onda opustite. Tebalo bi da izvodite pet setova vežbi tri puta na dan. Drugu vežbu izvodite tako što ćete stisnuti i opustiti te mišiće što brže možete.

Kao i kod svih treninga za jačanje mišića, i kod Kegelovih vežbi na rezultate treba čekati strpljivo.

Veoma je važno  i da redovno praznite bešiku, a dr Tereza Irvin upozorava i da se uvek treba izmokriti do kraja. Za to je najpravilniji položaj da gornji deo tela bude blago nagnut unapred.

Umesto da sedite na WC šolji ravnih leđa, trebalo bi da se sagnete i oslonite laktove na kolena. Tako će leđa biti blago savijena, a bešika dolazi u povoljan položaj u kojem se do kraja prazni.

Izvor: Lepa&Srećna