Jedno istraživanje koje je objavljeno u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazalo je da kafa koja se popije pre doručka, na prazan želudac, ima izuzetno loš uticaj na zdravlje, posebno kod žena.

"Ključ" je u nivou hormona kortizola, poznatijeg kao hormona stresa, koji je najviši ujutru kada se budimo, a najniži uveče kada odlazimo na spavanje.

"Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme", objasnila je nutricionista i lekar Karlin Rozenblum za portal "PureWow".

Kafa za zdravlje jetre
Screenshot / Youtube / Yummy Indian Kitchen 

"Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da kafa ima uticaj na određene vitamine i minerale u telu. Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije", dodala je ona.

Kada onda treba piti prvu jutarnju kafu?

Kada se probudite, prvo bi trebalo da doručkujete. Ono što je takođe važno jeste da ne pijete kafu ni odmah nakon obroka. Idealno je da sačekate da prođe pola sata ili sat vremena od doručka i da tada popijete svoj omiljeni jutarnji napitak, kako se ne bi remetilo varenje i kako bi se snizio povišen nivo kortizola.

Izvor: Lepa&Srećna