Humani papiloma virus (HPV) se najčešće prenosi polnim kontaktom, ali nije neophodan pravi odnos, već je dovoljan i samo dodir dve sluzokože. Ima slučajeva da se prenese i korišćenjem istog peškira ili da zaražena osoba ostavi virus na odeći ili nekom drugom predmetu.

Istraživanja su pokazala da kod pacijenata koji imaju polne bradavice odnosno kondilome (kliničke simptome infekcije), virus može da se izoluje i sa ruku pa zato ni korišćenje prezervativa nije najbolja zaštita. Osobe koje na rukama imaju ove bradavice mogu ih same sebi preneti na druge delove tela. To, naravno, ne znači da kondom ne treba koristiti.

HPV je opasan naročito zato što neki njegovi tipovi mogu da uzrokuju rak grlića materice, pa ga je Svetska zdravstvena organizacija svrstala kao drugi vodeći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Veliki problem je to što HPV infekcija može da godinama ne daje bilo kakve simptome.

Zato su važni redovni pregledi, kako bi lekar otkrio polne bradavice u početnoj fazi. One mogu biti jasne i klinički vidljive, ali postoje i takozvane subkliničke forme i one se vide samo pri kolposkopiji.

Tada se uoče resičaste izrasline sa centralnim krvnim sudom na sluzokoži malih usana i ulaza vagine. Moguće je da se primete i talasasta beličasta zadebljanja sluzokože koja naročito postaju uočljiva posle aplikacije sirćetne kiseline. Ovakvi tipovi HPV infekcije kojih, inače, ima preko stotinu, najčešće su skriveni rezervoari virusa odakle se on prenosi dalje.

Kondilomi se uklanjaju na različite načine, termokauterom, laserom ili radiotalasnom tehnikom. Najbolja zaštita je vakcina, koja inače nije u programu obavezne vakcinacije. Daje se i dečacima i devojčicama, najbolje oko 12. godine života. Preporuka je i odgovorno seksualno ponašanje, kao i zaštita pri odnosu.

Izvor: Lepa&Srećna