Rak grlića materice skoro da je iskorenjen kod mladih žena u Engleskoj, jer je procenat obolelih pao za čak 87 odsto, objavio je danas Kings Koledž u Londonu.

Ovo je prvi dokaz, od istorijskog značaja, da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je glavni uzročnik karcinoma cerviksa daje odlične rezultate. Vakcina protiv (HPV) daje se u ovoj zemlji devojčicama uzrasta 12 i 13 godina od 2008. godine. Kod njih je sada zabeleženo samo pet slučajeva godišnje, u poređenju sa čak 50 koliko je bilo obolelih mladih žena tog uzrasta pre početka sistematske vakcinacije.

Godišnje se u ovoj zemlji otkrije 3200 slučajeva karcinoma grlića materije kod žena svih godišta, a dve dnevno umru od ove bolesti. Po proceni istraživača Kings Koledža, bolest će biti potpuno iskorenjena za 80 godina.

I muškarci mogu da obole od karcinoma uzrokovanog HPV, pa će i oni dobijati vakcinu protiv ovog virusa. Pošto se prenosi seksualnim putem, već sad su u velikoj meri zaštićeni time što je rizik kod žena toliko smanjen.

Izvor: Lepa&Srećna