Tikvice su, naime, bogate vitaminima, mineralima i drugim korisnim jedinjenjima.

Pred vama je pet razloga zbog kojih je poželjno da često jedete tikvice, budući da donose mnogo benefita.

Bogate su antioksidansima

Antioksidansi su korisna biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja slobodnih radikala. Tikvice su posebno bogate karotenoidima, kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten, a oni mogu da budu od velike koristi za oči, kožu i srce.

Doprinose zdravom varenju

Tikvice su bogate vodom, a takođe sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od zatvora. Rastvorljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u crevima.

Tikvice
Youtube / Printscreen / Spain on a Fork 

Smanjuju nivo šećera u krvi

Tikvice mogu da pomognu u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Sa 3 grama ugljenih hidrata na 232 grama, tikvice su dobra alternativa testenini.

Bogate su vitaminom C i beta-karotenom

Tikvice su bogate vitaminom C i beta-karotenom, što je važno za zdravlje očiju. Takođe, sadrže antioksidante lutein i zeaksantin, a istraživanja su pokazala da se ovi antioksidansi akumuliraju u mrežnjači poboljšavajući vid i smanjujući rizik od očnih bolesti.

Dobro ih je jesti ukoliko ste na dijeti

Tikvice su bogate vodom i imaju nisku gustinu kalorija, što će učiniti da se pre osećate sitim. Sadržaj vlakana takođe može da smanji osećaj gladi.

Izvor: Lepa&Srećna