Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUŽ NIKOLINE PIŠEK PREMINUO OD DISAJNE SLABOSTI: Šta izaziva akutnu respiratornu insuficijenciju

Autor Jasmina Glišić

Prema nalazima obdukcije, Vidoje Ristović, muž Nikoline Pišek je umro od akutne respiratorne insuficijencije, a evo koji su simtomi!

 vidoje ristovic pluca.jpg Izvor: Profimedia, Instagram / vidojeristovic

Rezultati obdukcije pokazali su da je Vidoje Ristović preminuo od akutne respiratorne insuficijencije. Da podsetimo, muž voditeljke Nikoline Pišek je naprasno izgubio život pre dva dana, u 44. godini.

Akutna respiratorna insuficijencija ili, drugim rečima, disajna slabost, nastaje kada osoba ne uspeva da disanjem obezbedi dovoljno kiseonika u krvi i njime snabde vitalne organe. Moguće je i da pluća i disajni sistem ne uspevaju da izbace ugljen-dioksid iz organizma, a nekad se oba ova problema dogode istovremeno.

Akutnu respiratornu insuficijenciju najčešće izazivaju hronična opstruktivna plućna bolest, kao i komplikacije u upali pluća ili cistične fibroze na plućima. Međutim, pošto su i pluća i drugi disajni organi pod kontrolom centara u mozgu i kičmenoj moždini, ali i pod uticajem stanja plućne maramice, dijafragme i krvnih sudova, svaka disajna slabost može biti posledica nekog poremećaja na bilo kom od ovih organa.

Možda će vas zanimati

Među prvim simptomima javljaju se: plitak dah, otežano udisanje vazduha, šištanje u plućima, kao i plava boja usana i kože, a bolesnik je uznemiren i konfuzan. Puls je ubrzan i nepravilan, a često dolazi i do obilnog znojenja.

Neophodno je što pre pružiti bolesniku hitnu medicinsku pomoć, a simtomi se mogu komplikovati velikom brzinom. U slučaju da je uzrok disajne slabosti neko strano telo u disajnim putevima, mora se što pre ukloniti ili - ako je reč o tečnosti, aspirirati.

Inače, normalan ritam disanja je kod ljudi od 12 do 16 udisaja u minutu. Udisaj obično traje oko dve sekunde, a izdisaj oko tri.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lena

Posledice kovida. Iz dana u dan neko umre. Bliska nam osoba umrla od tromboze i moždanog udara. Pre neki dan čujem čovek otišao od moždanog udara takođe. Karakteristično je stariju mušku populaciju.

Najnovije