Naša doktorka, virusolog Nada Kuljić Kapulica, sa korona virusom prvi put se susrela pre 40 godina. Međutim, kako kaže, svetska pandemija ju je u mnogome iznenadila jer prosto nije mogla da očekuje da tako nešto može izazvati korona virus koji je ona poznavala.

"Mislila sam da znam mnogo o korona virusima dok sam radila, sad se događaju neke stvari koje ne mogu da zamislim. Uopšte pojava pandemije, to nikad nisam mislila da će se desiti od korona virusa, ni svet nije, kad se ranije govorilo da će doći do pandemije", navela je virusolog za RTS.

Doktorka ne smatra da je virus mutirao, jer kako navodi kod RNK virusa, kakav je korona virus, retko dolazi do velikih mutacija. Ipak promena je bilo. "Svaki test, pa i pi-si-ar, ima svoj limit, praktično skalu do koje može meriti. Ako je čovek bolestan, raste koncentracija virusa do vrha krivulje. Kada postaje zdrav, dobijamo da je negativan na testu, ali to ne znači da se potpuno oslobodio koncentracije virusa", ukazala je virosološkinja.

Prema njenim rečima, čovek može biti zarazan i kada je negativan, ali su to male koncentracije virusa. Ona i dalje smatra da ima mnogo nepoznanica u vezi sa ovim virusom i da će mnogo toga tek biti otkriveno tokom njegovog proučavanja.