Bolesti jetre javljaju se u vidu masne jetre, jetre oštećene alkoholom ili opake ciroze, a evo kako da prepoznate ovu bolest dok mokrite, piše Lepa & srećna.

Simptomi za bolest jetre nažalost se retko kad ispoljavaju sve dok organ ne postane apsolutno ugrožen. Ciroza postepeno oštećuje jetru a, ako se ne leči, jetra prestaje da funkcioniše i ishod može da bude fatalan. Međutim, istraživanja pokazuju da dok idete u toalet možete lako da prepoznate rane znake oboljenja jetre. Dokazano je da taman urin i previše svetla ili tamna (crna) stolica mogu da ukazuju na oboljenja jetre. 

Pored ovih simptoma, kada se bolest razvije, javlja se i umor, malaksalost, mučnina, gubitak apetita, smanjena seksualna želja, žuta koža i beonjače, povraćanje krvi i osip na koži. Postoje 3 načina da sprečite opasnu cirozu jetre, a to je izbegavanje alkohola, zaštita od hepatitisa B i C i gubitak viška kilograma.

PROČITAJTE JOŠ:

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA DVORIŠTE MARINKA ROKVIĆA (FOTO)

AKO IMATE OVO NA JEZIKU, HITNO IDITE KOD LEKARA

SAMO 1 KAŠIČICA OVOG ZAČINA TOPI SALO NEVEROVATNOM BRZINOM

DA LI JE RAK PROSTATE IZLEČIVA BOLEST: evo koliko može da se živi sa ovim oboljenjem

Simptomi raka prostate uglavnom se ne ispoljavaju sve dok tumor ne poraste i počne da ugrožava mokrenje, piše Lepa & srećna.

Prvi znak za karcinom prostate jesu problemi tokom mokrenja, na primer, otežan početak i kraj mokrenja. Takođe, kao simptomi javlja se često mokrenje, pojačano mokrenje tokom noći i krv u urinu. Inače, ovo je najčešći vid karcinoma koji se javlja kod muškaraca, a mnogi se pitaju da li je ova bolest izlečiva?

Lekari otkrivaju da je skoro nemoguće izlečiti karcinom prostate u naprednom stadijumu. Ali, određena terapija može pomoći da se karcinom drži pod kontrolom, često i po nekoliko godina. Terapije mogu da ublaže simptome, ali sve zavisi kako će organizam pacijenta prihvatiti terapiju i da li se karcinom proširio.