Mnogi se bore da održe zdravu telesnu težinu, ali čak i uporno vežbanje ponekad malo utiče na raspored masnih naslaga. A lekari kažu da upravo njihova pozicija na telu, koja utiče i na to da li smo više nalik jabuci ili kruški, može da bude i pokazatelj rizika od bolesti.

Istraživači kažu da osobe koje su, po tipu građe, "jabuke", imaju nagomilane masne naslage na stomaku i to iznad struka. Upravo ovakav raspored masti je razlog za brigu i treba što pre da ih se oslobodite.

Više studija je pokazalo da osobe sa takvom građom češće pate od dijabetesa, a učestalije je i obolevanje od karcinoma. Naročito se to odnosi na maligne bolesti pluća i creva.

U poređenju s njima, "kruškasti tip" građe karakterističan je za ljude sa masnim naslagama na kukovima i butinama. Ni one nisu bez zdravstvenih rizika, ali im nisu ugroženi srce ni jetra, pa je manja opasnost od srčanog ili moždanog udara kao i dijabetesa.

Njima više prete degenerativne bolesti zglobova kao i oboljenja vena. Pošto češće pate od zadržavanja tečnosti u organizmu, njima se savetuje promena ishrane - izbacivanje namirnica sa trans mastima i zasićenim masnim kiselinama.

Izvor: Lepa&Srećna