Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽENE SA OVIM OBLIKOM TELA RIZIKUJU PRERANU SMRT: proverite da li vam preti srčani udar

Svaka gojaznost je opasna, ali masne naslage grupisane na ovom delu tela nose veći rizik od svih ostalih!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poznato je da gojaznost ima opasne posledice po zdravlje, ali najnovija istraživanja pokazuju da su žene sa ovim oblikom tela najviše ugrožene, piše Lepa & srećna

Istraživanja pokazuju da žene koje imaju telo u obliku jabuke, što se takođe naziva i endomorfni tip tela, imaju veći rizik od srčanog udara. Ovaj oblik tela prepoznaje se po masnim naslagama u predelu stomaka, odnosno od struka ka kukovima. Dokazano je da je ovaj oblik tela rizičniji u odnosu na telo na kojem su ravnomerno raspoređene masne naslage. Takođe muškarci sa telom u obliku jabuke imaju manji rizik u odnosu na žene sa istim tipom tela.

Istraživanja pokazuju da žene sa telom u obliku kruške, odnosno sa tankim strukom i širim kukovima, imaju manji stepen rizika za srčani udar u odnosu na žene sa telom u obliku jabuke. Uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem možete promeniti oblik tela, rešiti se opasnih masnih naslaga i tako smanjiti rizik od raznih tipova oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

IZBACILA JE OVO IZ ISHRANE I SMRŠALA JE 3 KG ZA 7 DANA

DOKTORI ŠOKIRANI, SVE DIJETE MORAJU DA IZBACE OVAJ SASTOJAK

U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK

  Izvor:

OD OVOGA UMIRE NAJVIŠE ŽENA U SRBIJI: lekari u Nišu postavili dijagnozu za 1 sat i spasli ženi  život operacijom kakva dosad nije izvedena

Tim neurologa i radiologa niškog Kliničkog centra prvi u Srbiji izveo je kombinovanu metodu kojom je pacijentkinji Z. P. (65) spasen život tako što joj je prvo usisan tromb iz mozga, a potom ugrađen stent u moždanu karotidnu arteriju.

Osim toga, poseban kuriozitet je i to što je metoda kojom se usisava tromb iz mozga po prvi put izvedena čak nakon 12 časova posle moždanog udara.

- Aspiraciona trombektomija je prvi put izvedena u Srbiji 2014. u KC Niš, otkada smo uradili osam tih procedura, a sada je prvi put izvedena kombinovana metoda sa ugradnjom stenta. Za jedan sat urađena je kompletna dijagnostika i sve potrebne procedure, pacijentkinji je spasen život i ona će se oporaviti - ističe direktor KC prof. dr Zoran Radovanović.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO LEČITI PROŠIRENE VENE: šta su proširene vene i koje su najbolje metode lečenja varikoziteta

Dr Vuk Milošević, lekar Klinike za neurologiju, prvi je pregledao pacijentkinju i zaključio da je prošao rok od 4,5 sata za intravensku primenu leka kojim se može ukloniti tromb, ali i više od šest sati koliko je potrebno za mehaničko usisavanje tromba. Uprkos tome, on je uputio ženu na dijagnostiku, znajući da su nova istraživanja pokazala kako je za pacijente korisno i kada se trombektomija uradi i do 24 časa posle početka moždanog udara.

- Magnetna rezonanca pokazala je da postoji deo moždanog tkiva koji je i dalje živ i koji se može spasiti. Interventni radiolozi su sproveli mehaničku trombektomiju, a posle je postavljen i karotidni stent i na taj način je otpušen veliki krvni sud. Da to nismo uradili, razvio bi se veliki moždani udar koji bi joj ugrozio život - kaže on.

PROČITATE JOŠ: SRBIN NAPRAVIO PRVU VAKCINU PROTIV MORBILA: preteča MMR vakcine testirana na Institutu za majku i dete

U intervenciju su bili uključeni mladi lekari koji su se usavršavali u Londonu i Parizu. Dr Aleksandra Aracki Trenkić uradila je najsavremeniju dijagnostiku, a dr Lazar Lazović metodu direktne aspiracije tromba. Prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju, kaže da je sledeći korak da se napravi tim neuroradiologa i anesteziologa koji će u svakom trenutku biti spreman da pruži adekvatnu pomoć pacijentima sa moždanim udarom.

Prvi uzrok smrtnosti kod žena

Prof. dr Mira Živković, direktorka Klinike za neurologiju, kaže da je moždani udar na prvom mestu smrtnosti kod žena u Srbiji, a na drugom mestu kod muškaraca. Pored velike stope smrtnosti, moždani udar ostavlja i trajni invaliditet.

Tekst: B. Janačković

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije