Sigurno se i vi pitate da li ste spremni da svoje telo pokažete na plaži ovog leta. Ako se do sada niste izborili sa upornim problemom kao što je celulit, još uvek nije kasno.

Ako ste žena, onda sigurno vrlo dobro znate kako izgleda celulit, jer ga imate na butinama, zadnjici ili stomaku. Većina žena ne misli da on krasi njihovo telo, već ga smatra nečim veoma ružnim i razmišlja kako da ga se otarasi. Internet i televizija nam nude mnoštvo opcija kako se možemo rešiti celulita. Neke su bolne, a neke u najmanju ruku čudne. Isprobali smo neke tretmane i prenosimo vam iskustva žena i savete stručnjaka.

Svima nam je poznato da je reč o estetskoj i funkcionalnoj promeni koja je najčešće prisutna kod žena, a čije uzroke treba tražiti u stilu života, hormonskom statusu i genetskoj predispoziciji. Zamor, stres, loše navike u ishrani, predugo sedenje i odsustvo fizičke aktivnosti izazivaju zastoj u eliminisanju toksina i masti iz organizma i tako dolazi do zadebljanja vezivnog tkiva, a samim tim do pojavljivanja takozvane "pomorandžine kore".

Celulit je sloj masnih naslaga koje se talože ispod kože. Ne bi bilo tako strašno da su nevidljive. Problem je u tome što su ove masne naslage nepravilno raspoređene ispod kože i što se celulit ispoljava u vidu kvržica, koje ne izgledaju nimalo lepo.

Celulit jeste oblik masnih naslaga, ali nije "privilegija" samo gojaznih osoba, kao što nije pojava koja se javlja samo kod žena, iako su one podložnije ovom problemu. Apsolutno svi mogu biti pogođeni ovom pojavom - kako osobe s viškom kilograma, tako i mršave osobe i muškarci.

PROČITAJTE JOŠ: 3 STADIJUMA CELULITA: kako deluje masaža i koje faze mora da ima da bi bila uspešna

Kad je u pitanju celulit, dakle gomilanje masnih naslaga na telu, onda moramo imati na umu da se one kod žena više gomilaju na butinama, zadnjici i na stomaku. Jedan od razloga za to leži u hormonima - u estrogenu, koji utiče na formiranje ženskih oblina. Osim toga, muškarci imaju deblju kožu nego žene i izraženije dlake, pa je ista količina masnih naslaga i celulita manje vidljiva kod njih nego kod pripadnica lepšeg pola.

Najčešći uzročnici pojave celulita:

Nasledni faktor - može uticati na to kako se mast prostire pod kožom, kao i na debljinu kože i njenu elastičnost. Tanja i manje elastična koža učiniće da pomorandžina kora izgleda upadljivije, a tu je i veća verovatnoća da uz celulit dobijete i strije.

Pol - žene su sklonije celulitu i posle puberteta ga ima većina pripadnica lepšeg pola. Imaju ga i muškarci, ali mnogo manje.

Loša ishrana - mnogo masne i začinjene hrane, puno ugljenih hidrata i malo vlakana.

Nedovoljno kretanje i neaktivan stil života.

Nagomilavanje toksina u potkožnom tkivu, usled nekih loših životnih navika, kao što je, na primer, pušenje.

Hormonski faktori. Za pojavu celulita uglavnom se krivi estrogen, insulin, prolaktin, hormoni štitne žlezde.

Najčešća sredstva u borbi protiv celulita su kreme, gelovi, masaža, mezoterapija, poseban način ishrane... Evo nekoliko iskustava i saveta stručnjaka kako da se na najbrži, najefikasniji i najzdraviji način izborite sa celulitom.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i saznate koje vrste celulita postoje i kako da ih se adekvantno rešite!

PageBreak

Vrste celulita:

Kompaktan (tvrdokorni) celulit

Tvrd je i prilikom dodira pod prstima se primećuje fina struktura kvržica. Izgleda kao da prianja uz mišiće, s obzirom na to da ne menja oblik u ležećoj poziciji. Svaki pritisak uzrokuje bol. Smešta se na butinama i unutrašnjem delu kolena. Obično napada mlade žene, koje često nisu debele, čak nemaju ni povećanu težinu, održavaju dobro fizičko stanje i imaju odličnu muskulaturu. Rešiti se ove vrste celulita nije nimalo jednostavno, ali nije nemoguće - samo se morate zaista ozbiljno posvetiti tome. U ovom slučaju od koristi mogu biti kućni masažeri za celulit, koji će pomoći da se razbije tvrdokorno masno tkivo, ali i neki ozbiljniji kozmetički tretmani, kao što je, recimo, kavitacija.

PROČITAJTE JOŠ: OD SADA, NE PLAĆAM MASERKU NI ANTICELULIT TRETMAN: evo kako možete sami da uradite masažu koja skida celulit

Edematični (vodeni) celulit

Ovu vrstu čini kašasta konzistencija. Boli na sam dodir. Obično je blisko povezan s problemima cirkulacije u nogama, zadržavanjem tečnosti, venama ili kapilarima, osećajem težine u nogama, grčevima i sklonosti modricama na najblaži udarac. Napada butine, ali u poodmaklom stadijumu možemo ga pronaći i u zoni koja ide od gležnja prema kolenu, dajući nogama stubast izgled. Rešenje za ovaj tip celulita jeste u poboljšanju cirkulacije. To znači da treba da vežbate, ali od koristi mogu biti i kreme protiv celulita koje efikasno poboljšavaju površinsku cirkulaciju. Protiv zadržavanja vode u organizmu, što u ovom slučaju doprinosi problemu i nastanku celulita, dobro je unositi više tečnosti i manje soli u organizam.

Mekani celulit

Mek je i sunđerast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći, nikad ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama. Često se pripaja atrofičnoj muskulaturi i koži sa strijama. Prisutan je kod žena u četrdesetim godinama koje dugo sede, mada može biti i rezultat kompaktnog celulita koji nije lečen ili je posledica lošeg tretmana mršavljenja (realizovanog previše brzo ili neadekvatno). Da biste ga maksimalno smanjili, važno je da znate kako izgleda ishrana protiv celulita i naravno - da se pokrenete. Probajte manje da sedite i bavite se fizičkom aktivnošću.

Tekst: V. Stanimirović/N. Urošev

Izvor: Lena