Svima nam je poznat taj neprijatan osećaj - stomak kao zavezan u čvor, ne možete ni da se pomerite koliko vas boli. Da li treba da odmah idete kod lekara?

Prvo što treba da odredite je vrsta tog bola - da li je tup, konstantan, stalno iste jačine ili je oštar, žigajući bolan osećaj. Drugo važno pitanje je - odakle bol potiče, da li vas boli gornji ili donji deo, da li počinje na levoj ili desnojn strani stomaka. U trbušnoj duplji je smešteno više organa i, u zavisnosti od mesta gde je bol počeo, lekar može kasnije odrediti i koji je organ potencijalno ugrožen.

Treće pitanje jeste - da li osećate još neke tegobe, pored bola u stomaku. Tipično, uz njega se često javljaju i mučnina, povraćanje, proliv ili zatvor, oboleli može da oseća nadimanje i ima gasove. Svi ovi simptomi moraju se uzimati u obzir kad se donosi odluka da li je vreme da se javite lekaru. Kod najvećeg broja slučajeva, tegobe ostanu ograničene, kako po trajanju, tako i u pogledu lokalizacije. Kod njih nije potrebna nikakva hirurška intervencija.

Međutim, najvažnije pitanje u vezi sa bolom u stomaku jeste - kad potražiti medicinsku pomoć, kad da pozovete hitnu pomoć ili odete u urgentni centar. Prvi alarm jeste kad bol traje nekoliko sati, pa čak i čitav dan, bez ikakve promene.

Takođe, ukoliko se, uz bolove, javi i visoka temperatura, treba da potražite hitnu medicinsku pomoć. Na kraju, alarmantno je i kad se bol menja, u smislu da je počeo kao tup, a postaje oštar ili da se javio u jednom delu stomaka, a onda počeo da se širi i u druge. Takođe, ako se neprekidno pojačava i sve vas više boli stomak, idite kod doktora što pre.

Izvor: Lepa&Srećna