U narodnoj medicini lipa se već dugo koristi kao lek za snižavanje temperature, protiv prehlada, gripa i nazeba. Jača imunitet, delotovorna je u borbi protiv stresa, rešava probleme sa probavom, a ono što je najvažnije čaj od lipe mogu da piju i deca. Dokazano je da čaj od lipe pomaže kod problema s bešikom i kod "nervoznih creva".

Čaj od lipe je posebno efikasan kod nervne napetosti i anksioznosti. Brojne studije su pokazale da smanjuje pritisak na srce, povoljno utiče na metabolizam a i pozitivno utiče na rasploženje.

Takođe, jedinjenja koja se nalaze u čaju od lipe imaju snažno antiinflamatorno dejstvo na celo telo i jačaju imunitet. Svakodnevna konzumacija čaja od lipe je dobra prevencija protiv srčanog udara, moždanog udara ili koronarne bolesti, jer antioksidanti u lipovom čaju snižavaju krvni pritisak i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Važno je da znate da se kod pripreme čaja od lipe koriste isključivo cvetovi drveta, a ni u kom slučaju lišće. Upravo u cveću postoji ogromna količina antioksidanata i aktivnih sastojaka, uključujući fitokemikalija, flavonoide, kvercetin i kumarin. 

 Izvor: Lepa&Srećna