Istraživanja pokazuju da je rak debelog creva češći kod muškaraca nego kod žena, ali da je na žalost u porastu i kod njih. Još uvek se ne može otkriti uzrok raka, ali kako je dr Davorin Radosavljević objasnio za sve maligne bolesti postoje faktori koji se mogu dovesti u vezu.

„To je vrsta posrednih dokaza. Ne možemo reći da crveno meso izaziva rak debelog creva ili da je sedenje umesto šetanje opasno za rak debelog creva, ali je pokazano da neke takve navike, pušenje, alkohol, masna ishrana, začinjena hrana, obrađivana mesa, dimljena... sve to, po nečemu se pokazalo u studijama da takvi pacijenti više obolevaju", objasnio je Direktor Klinike za medikalnu onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Davorin Radosavljević i emisiji na RTS-u.

Kao i za svaku bolest tako i za ovu veoma je važno da se otkrije na vreme i zbog toga treba pratiti simtome i ići na programe ranog otkrivanja bez obzira što je svaki tumor na početku aspimtomatski.

„Preporučuje se starijima od 50 godina da se jave na skrining program, što ne znači automatski kolonoskopiju", rekao je dr Radosavljević i objasnio da se prvo radi test na skriveno krvarenje u stolici pa tek nakon toga se potencijalni pacijent šalje na kolonoskopiju. Krv u stolici takođe, objašnjava, ne znači nužno da je reč o kanceru.

Gostujući u Jutarnjem programu dr Radosavljević je objasnio koji su simtpomi raka debelog crveva: malaksalost, poremećene navike u pražnjenju creva, slabljenje, bolovi pri defekaciji...

Izvor: Lepa&Srećna